Chisum (1970)

  En cowboy går i kamp sammen med Billy the Kid og Pat Garrett i Lincoln County-krigen sidst i 1800-tallet.


  "GUNMEN" AF GUDS NÅDE

  Endnu engang viser instruktør Andrew V. McLaglen, at han kan sætte John Wayne i scene i en klassisk skåret western. De to samarbejdede bl.a. også på McLintock! (1963) og Cahill U.S. Marshal (1973), så parløbet burde køre i olie.

   

  Habil genrefilm

  "Chisum" er da også en yderst habil genrefilm, der kan få de små hår til at rejse sig af glæde for alle fans af glansbillede-westerns: Levende billeder fra de gode, gamle og tilnærmelsesvis bekymringsløse dage, hvor kvæg rendte på løst på græs, og hvor en mand var en mand med rygende guns – og hvor en kvinde stod for alt det huslige.

   

  En mand af den gamle skole

  John Waynes cowboy, John Chisum, er i hvert fald en mand af den gamle skole, der både kender lovens og etikkens regelsæt, og han forstår derfor at begå sig både blandt kvinder, indfødte og fjender. Kvinderne aes med hårene, loven bøjes kun, når det er nødvendigt, og fjenderne får en kugle for panden, hvis ikke de i tide formår at rette ind efter Chisums ordrer.

   

  Cowboy i arbejdstøjet

  Men da Lincoln County-krigen bryder ud, må Chisum for alvor i arbejdstøjet, og her danner han et team sammen med det vilde vestens virkelige legender, Billy the Kid og Pat Garrett. Med lidt held kan de påvirke krigen i den rigtige retning.

   

  Fænomenal teknisk timing

  Den tekniske timing og det storladne udendørs-produktionsdesign er fænomenalt flot og kompenserer i høj grad for det tykt udskårne persongalleri og de tilsvarende alt andet end flydende replikker. Højglansdramaet, der antager tiltagende episke dimensioner, mister dog pusten og opleves i helheden som noget for lang i spyttet.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024