Dykket (1989)

  To erhvervsdykkere strander i en dykkerklokke på bunden af Nordsøen med meget lidt ilt tilbage. Kan holdet oven vande nå at redde dem?


  NØDRÅB FRA DYBET

  Norsk actionthriller med internationalt blod om bord: "Dykket" udgør halvanden times rigtig habil undervandsrædsel, som den udspiller sig for erhvervsdykkerne Gunnar og Rolf på bunden af Nordsøen. De skulle lige et smut mere i dybet for at fikse en større olielednings-utæthed, men rigtig meget går galt.

   

  Strandet 80 meter under havets overflade

  Snart er deres dykkerklokke strandet 80 meter under havets overflade, og selvom de har radioforbindelse med moderskibet oven vande, er der meget, der tyder på, at tiden (og ilten) er ved at rinde ud for de to uheldige helte. Hjemme på fastlandet følger den ene dykkers kone og deres fælles to sønner sagesløse med i dramaet via en satellit-telefonforbindelse.

   

  Hårrejsende dybhavspræmis

  Den grundlæggende dybhavspræmis med tiltagende mangel på ilt vil nok rejse små hår på de fleste. Det handler om overlevelse – vel at mærke i et meget nådesløst, mørkt og iskoldt miljø. Skildringen af dette lykkes rigtig pænt for instruktør Tristan de Vere Cole, der i øvrigt også koinstruerede den norske klassiker Orions belte (1985).

   

  Teknisk flair

  Teknisk mest flair er der i livet på det store moderskib i oprørt hav – her opnås masser af dynamik gennem steadycam-opereret tempo. Men også det tiltagende dødbringende helvede i dybet er flot skildret, især når den (umanerligt skingre) synthesizer-musik er helt udeladt, og det flotte undervands-lyddesign står alene. Skuespillet er pænt fra Michael Kitchen og de to nødlidende (Bjørn Sundquist og Eindride Eidsvold), mens familie-sidehistorien med Marika Lagercrantz' kone til den ene dykker falder noget igennem.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1989, Norge, Thriller, Action, Drama, Skibe på film, 90 min.

  Dansk titel: Dykket
  Instr: Tristan de Vere Cole Prod: Dag Alveberg Manus: Leidulv Risan, Carlos Wiggen Foto: Harald Gunnar Paalgaard Klip: Russell Lloyd Mus: Geir Bøhren, Bent Åserud