The Shooting (1966)

    En kvinde uden navn lokker to cowboys til at hjælpe sig med et hævntogt i ødemarken. Men noget stikker under.


    ØRKENSVEDT HELVEDE

    Med sine magnifikt smukke farve-landskabsbilleder og fire elegante skuespillerpræstationer gør Monte Hellmans "The Shooting" ikke ligefrem livet som filmentusiast uudholdeligt. Men historien er svag og uforløst, og underlægningsmusikken stjæler næsten hele billedet.

     

    På hævntogt i vildmarken

    To cowboys bliver overtalt af Millie Perkins' navnløse "Woman". De får en sjat dollars og skal til gengæld hjælpe hende på et ikke nærmere specificeret hævntogt et sted derude i vildmarken. Men da Jack Nicholsons Billy Spear støder til, bliver det klart, at "Woman" ikke har spillet med åbne kort.

     

    Kompakt og inciterende

    Hellmans western er kompakt og inciterende et langt stykke ud ad de behagelige 82 minutters spilletid. Men spændingen består reelt mere i at betragte Gregory Sandors gudeskønne fotografering end i at finde ud af, hvad det egentlig er "Woman" og Billy er ude på. Det afdækker filmen heller aldrig helt – selvom mystikken breder sig i det æggende klimaks.

     

    Ørkensvedt helvede

    Spillet mellem de fire cowboys (og -girl) er raffineret og fuld af indlevelse i det ørkensvedte helvede. Her hentes masser af tiltrængt energi til filmens vage plotlinje.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1966, USA, Western, Drama, Dyr på film, Bjerge på film, 82 min.

    Dansk titel: The Shooting
    Instr: Monte Hellman Prod: Monte Hellman, Jack Nicholson Manus: Carole Eastman Foto: Gregory Sandor Mus: Richard Markowitz
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation