Geronimo: An American Legend (1993)

  Den amerikanske stat finder en løsning på "probemet" med Apache-indianerne i 1886: De får et reservat. Men er de med på den?


  UDTRÅDT HISTORIETIME

  Walter Hills store western-satsning faldt helt tilfældigt samme år sammen med en tv-film med samme emne, og dette faktum brugte Hill senere som en af forklaringerne på, at hans episke biograffilm blev så stort et flop i biograferne.

   

  Udtrådt, poleret og glat

  Men der kunne godt stikke mere under. "Geronimo: An American Legend" opleves i hvert fald som en helt igennem udtrådt og tilmed poleret, glat filmoplevelse, som det ikke er muligt at vride blot en dråbe identifikationskraft ud af.

   

  Uventede venskaber

  Vi befinder os i USA i 1880'erne. Her er staten godt i gang med at finde en løsning på "problemet" med Apache-indianerne. De får deres helt eget reservat. Men vil de indfødte finde sig i det? Snart er Apache-lederen Geronimo inviteret med helt ind i maskinrummet i militæret, og det kan forme uventede venskaber.

   

  Den rette stemning

  Masser af storladne, smukt fotograferede landskabs-baggrunde sørger for den rette stemning, men selv de John Ford-inspirerede bjergtableauer bliver trættende i en film, der er optaget af sin egen historie(time), at gennemslagskraften er begrænset til glimt.

   

  Ingen flammer tændes

  Skuespillet kan der ikke sættes mange fingre på, men ingen tænder nogen flamme i roller, der synes skræddersyet til de enkelte stjerner. Matt Damon kan her opleves i sin første større filmrolle. Med alt for meget store-armbevægelser-musik af Ry Cooder.  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1993, USA, Western, Historie, Drama, Biografi, 115 min.

  Dansk titel: Geronimo – en amerikansk legende
  Instr: Walter Hill Prod: Neil Canton, Walter Hill Manus: John Milius, Larry Gross Foto: Lloyd Ahern II Klip: Donn Aron, Carmel Davies, Freeman A. Davies Mus: Ry Cooder
  Priser
  • AAN - Bedste lyd