Hvalfjörður (2013)

    To brødre finder hinanden i en uforløst klaustrofobisk hverdag midt mellem islandske bjerge.


    (BJERGENES) OMFAVNELSE

    Før debutspillefilmen Hjartasteinn (2016) prøvede Guðmundur Arnar Guðmundsson kræfter med kortfilmsformatet, og her er "Hvalfjörður" den mest overbevisende.

     

    Langt fra islandsk alfarvej

    Vi er meget langt fra islandsk alfarvej. Det er råt, gråt og fugtigt – og de sneklædte bjerge tårner på alle sider af familiens lille landsted. Her er drengen Ívar meget opmærksom på sin storebror Arnar, der tidligere har haft det psykisk svært. Men selvom brødrene er trætte af hinandens opmærksomhed, kan de meget vel blive hinandens redning.

     

    Endeløst smukt

    Med den endeløst smukke natur som kulisse serverer Guðmundur Arnar Guðmundsson på blot 15 minutter et hjerteskærende, tankevækkende og indsigtsfuldt portræt af fortvivlelse, afmagt – og kærlighed. Her er ikke meget dialog og slet ingen musik. Det, der taler direkte til os, er ægthedens pulsslag, der bliver i kroppen længe efter den korte film er færdig.

     

    Dyb indlevelse

    Drengen Ívar spilles med dyb indlevelse af Ágúst Örn B. Wigum. Det er en svær rolle, hvor energien og de meget store eksistentielle følelser er nødt til at komme indefra i filmens knappe stil.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2013, Island, Drama, Psykologisk drama, Børn på film, Coming of Age, Bjerge på film, 15 min.

    Dansk titel: Whale Valley
    Instr: Guðmundur Arnar Guðmundsson Prod: Guðmundur Arnar Guðmundsson, Anton Máni Svansson Manus: Guðmundur Arnar Guðmundsson Foto: Gunnar Auðunn Jóhannsson Klip: Anders Skov
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • CAN - Special Mention – Short Film
    • CAN-N - Palme d'Or-nominering