The Criminal (1960)

    En røver og vaneforbryder havner igen bag tremmer. Da han ikke vil røbe, hvor udbyttet er gemt, giver de medindsatte ham det glatte lag.


    KRIMI MED SLAGSIDER

    Den amerikanske instruktør Joseph Losey søgte eksil i Storbritannien efter anklager om kommunistisk vinkling i sine hjemlige film. Med "The Criminal" kastede han sig over kriminal/fængeselsfilm-genren og kaprede let en perlerække af tidens britiske stjerner i både store og små roller.

     

    Om hjørner med lovens lange arm

    Det er historien om Stanley Bakers vaneforbryder Johnny Bannion, der er ret god til at løbe om hjørner med lovens lange arm... og så alligevel ikke? Gang på gang havner han bag tremmer. Men her kan han så passende smede endnu flere kriminelle rænker.

     

    Tortur og kidnapning

    Det bliver dog svært, idet han ikke vil fortælle sine medindsatte, hvor han har gemt udbyttet fra det seneste bræk. I forsøget på at få ham i tale, sørger "kollegerne" i fængslet for at kidnappe hans kæreste ude i virkeligheden og torturerer tilmed Baker i fængslet. Men er han til at knække?

     

    Lækkert sort/hvidt æstetiseret

    "The Criminal" er pænt spillet og udtalt lækkert sort/hvidt æstetiseret, især med et markant fængeselsscenografisk aftryk. Men begivenhederne stikker desværre aldrig ret dybt – det sørger en (malplaceret) komisk slagside for i spil, såvel som fortællergreb.

     

    Springende overfladiskhed

    Det giver filmen en springende overfladiskhed, der nok er tænkt som letløbende tongue-in-cheek-humor-distance, men som i stedet fjerner fokus fra det egentlige kriminalplot. Læg hertil alt, alt for meget skinger optempo jazz-musikunderlægning, der ikke levner ret mange scener til tilskuerens egen eftertanke.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024