The Siege of Pinchgut (1959)

    En undsluppen fange, hans bror og nogle hjælpere strander på den lille fortificerede ø Pinchgut i Sydney havn. Herfra gør de alt for at forsvare sig mod politiet.


    HÅRDT MOD HÅRDT

    Den skotske instruktør Harry Watt fandt to år efter premieren på denne skarpt skårede, intrernationale actionkrimi vej til Danmark, hvor han iscenesatte børnefilmen "Den hvide hingst" (1961). Det fortæller noget om, at Watt spændte vidt i sin karriere, der også talte dokumentarer og tv-produktioner.

     

    (Af)magt

    "The Siege of Pinchgut", der på dansk fik den nådesløse titel "Til helvede med Sydney", er en særdeles opslugende og tilsvarende teknisk eminent affære, der lige fra det potent veltimede anslag fortæller en kompromisløs historie om (af)magt, potentiel storpolitik og viljen til at gå meget langt for at undgå fængsel.

     

    Storstilet flugt gennem Sydneys gader

    Det er Aldo Rays Matt Kirk, der i anslaget står i spidsen for en storstilet flugt i en ambulance gennem Sydneys gader. Sammen med sin mere indadvendte bror Johnny og to håndlangere lykkes det Matt at slippe ud mod åbent hav på et skib – men da der opstår komplikationer, er de nødt til at lægge til ved den lille fortificerede ø, Pinchgut.

     

    Potentiel chokbølge

    Her bor en lille ø- og fyrpasserfamilie, der straks tages som gidsler. Snart er politiet fuldt ud klar over, hvad der foregår på Pinchgut... problemet er bare, at Matt og co. er ved at skaffe sig adgang til øens arsenal af ammunition, der via den funktionelle raket kan sende en chokbølge ind over Sydney, så nu skal der trædes varsomt.

     

    Fænomenal teknisk timing

    Harry Watt iscenesætter med en fænomenal teknisk timing og i forjættende lækre udendørsoptagelser på selve øen og i mange skæve vinkler af Sydney. Ikke mindst når politiets skarpskytter lægger sig på lur på tage og toppen af Sydney Harbour Bridge. Når vi rykker indendørs, tager lidt tørre kulisser over, men det er en mindre delmængde af filmens samlede output.

     

    Ekvisit delikat

    Nerverne er udenpå Gordon Dines' 35mm-kameraer gennem samtlige 100 minutter i en detaljemættet og eksvisit lyssat delikatesse af en film, der stort set er fritaget for underlægningsmusik – hvilket styrker autenticiteten med talrige sømil. Aldo Ray udstråler troværdig maskulin determination i den firskårne skurkehovedrolle.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1959, Storbritannien, Action, Krimi, Skibe på film, 100 min.

    Dansk titel: Til helvede med Sydney
    Instr: Harry Watt Prod: Michael Balcon Manus: Harry Watt, Jon Cleary Baseret på: historie af Inman Hunter og Lee Robinson Foto: Gordon Dines Klip: Gordon Stone Mus: Kenneth V. Jones
    Priser
    • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering