The Wild One (1953)

    To rivaliserende motorcykelbander terroriserer en udkantsflække, men måske er der alligevel håb forude?


    GASHÅNDTAGET I BUND

    Samme år som "problem-filmen" Farlig ungdom (1953) satte sindene i kog på danske breddegrader, vakte denne blot 75 minutter lange amerikanske motorcykel-bandit-krimi røre verden over. Den danske titel blev "Vild ungdom", og den havde sexsymbolet Marlon Brando i den bærende læderjakkerolle.

     

    Banditter i lange baner

    Som bandelederen Johnny fører Brando sit hold ind i en lille, støvet udkantsflække. Masser af motorlarm og os afløser idyllen, og det bliver kun værre, da en rivaliserende bande – under ledelse af Lee Marvins Chino – kommer drønende! Men måske kan en landsbyromance få omdrejningerne lidt ned igen?

     

    Censuren i det røde felt

    Det er interessant at fundere over, hvor lidt der i 1953 skulle til for at få censuren op i det røde felt (filmen blev forbudt i Storbritannien i over en dekade!). Set med nutidens briller er "The Wild One" både håndtam og en kende grå og uengagerende... Farlig, endsige vild, er den i hvert fald ingenlunde.

     

    Ikke æggende

    Filmen er mærkeligt rodet, jazz/swing-underlægningen skinger, manuskriptet lidt tilfældigt strøet, begivenhederne ikke æggende. Samlingskraften ligger alene i det trods alt habile spil, og det er langt fra nok til at redde filmoplevelsen. Ikke et produkt, der er ældet med ynde, hvilket Brando i øvrigt selv udtrykte i sine memoierer mange år senere.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024