The Italian Job (1969)

  En gruppe britiske røverspecialister planlægger et stort guldrøveri i Torino, og det kræver tungen lige i munden.


  AUTENTISK ACTION

  +  PLUS: foto | locations | action | fremdrift

  -MINUS: periodisk overpjattet | meget musik-fokuseret

   

  Sammenhængende film:

  The Italian Job (1969)

  The Italian Job (2003)

   

  En herligt veloplagt Michael Caine giver den fuld gas med den britiske charme i Peter Collinsons hæsblæsende "The Italian Job". På dansk fik filmen den noget pjattede titel "Maxi-job i mini-biler" – men der er faktisk skruet ret meget op for det komiske, så alligevel ikke skudt helt forbi...

   

  Tungen lige i munden

  Caines Charlie Croker er netop løsladt fra et længere ophold i et hjemligt fængsel, da han engagerer sig i at planlægge et storstilet guldrøveri i Torino. Det kræver nøjagtighed og tungen lige i munden, særligt når man har et større arsenal af hjælpere at holde styr på.

   

  Alle tiders trafikkaos

  At få fingre i guldet fra et pansret specialkøretøj involverer ud over tre Morris Mini-biler også en bus – og adgang til den italienske storbys trafik-kontrolrum. Planen er nemlig at skabe alle tiders trafikkaos, så røverne får friere spil.

   

  Vægt på det komiske

  Troy Kennedy-Martins manuskript har vægt på det komiske, og filmen forsøger således at balancere mellem action, krimi og komedie, og det er ikke altid lige vellykket eksekveret. Ganske vist er den britiske tongue-in-cheek-humor ind imellem smittende, men en mere rå dyrkelse af actionpotentialet ville have klædt filmoplevelsen.

   

  Action i udbrud

  For når der er action i udbrud, ser man, hvor elegant og teknisk perfekt, det serveres – det bliver særligt nærværende hen imod det fabelagtige klimaks og den sprøde, ikoniske slutning.

   

  Spiselig fotografering

  Legendariske Douglas Slocombe sørger for en bogstavelig talt spiselig fotografering i alle elementer af filmfortællingen. Lige fra fængselsscenerne til den veltimede action – godt hjulpet på vej af de smukke italienske bjerglocations.

   

  Tager ofte styringen

  Quincy Jones' musik tager ofte styringen, ikke mindst fordi der er meget musik-fokusering omkring enkelte delelementer i handlingen: Således udgør alverdens kække arrangementer af nationalhymner m.m. lidt af en kvæler undervejs, også selvom de er ment som "person-temaer".  Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  1969, Storbritannien, Komedie, Action, Krimi, Biler på film, Bjerge på film, 99 min.

  Dansk titel: Maxi-job i mini-biler
  Instr: Peter Collinson Prod: Michael Deeley Manus: Troy Kennedy-Martin Foto: Douglas Slocombe Klip: John Trumper Mus: Quincy Jones
  Priser
  • GG-N - Bedste udenlandske film