Pickpocket (1959)

    Da en ung mand først har fået smag for at stjæle fra andres lommer, kan han ikke stoppe igen. Politiet holder øje med ham, men kan de tage ham på fersk gerning?


    AF EN LOMMETYVS DAGBOG

    Forbrydelse betaler sig... måske! I hvert fald erfarer skabs-lommetyven Michel – da han først springer ud – at det giver både gode penge og et sandt rush at lokke kontanter op fra folks lommer og tasker. Godt nok har politiet et vågent øje på ham, men kan de tage ham på fersk gerning?

     

    Kompakt lommetyvs-krimidrama

    Robert Bressons kompakte lommetyvs-kriminaldrama er svøbt i instruktørens hoffotograf, Léonce-Henri Burels, lækkert æstetiserede sort/hvide levendegørelse af ovennævnte handling. Og begivenhederne er i Bressons ånd ingenlunde svøbt i musikunderlægning. Heraf følger en stringent, mådeholden filmfortælling, hvor det er overladt til tilskueren selv at sætte stemningerne sammen.

     

    Uforløst fortælling

    Uheldigvis er de gode tekniske takter ikke hæftet på en tilsvarende forløsende fortælling. Historien er – i bedste fald – tør, og i "Pickpocket" fungerer Bressons forkærlighed for fortællerstemme absolut ikke sprudlende. I stedet bliver scenerne fra en lommetyvs dagbog nærmest "religiøst" messende, og de mange glimt af tyvens spændingsophobninger og -udløsninger står i helheden uinteressante.

     

    Ingen æggende krimi

    Der er hverken ret meget æggende krimi eller psykologisk betændt tæft over "Pickpocket". Filmoplevelesen opleves som et formeksperiment. Ganske vist er den med sine behagelige 76 minutters spilletid skåret ind til benet, men der er alligevel ikke meget ben at gnave af.



    Anmeldt i 2022 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1959, Frankrig, Drama, Krimi, 76 min.

    Dansk titel: Pickpocket – lommetyven
    Instr: Robert Bresson Prod: Agnès Delahaie Manus: Robert Bresson Foto: Léonce-Henri Burel Klip: Raymond Lamy
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation