La ligne de démarcation (1966)

    En lille fransk by er i 1941 delt på midten som følge af nazisternes demarkationslinje. Det fører en del uvæsen med sig, franskmænd og tyskere imellem.


    VANSKELIGT PARLØB

    Claude Chabrol beskæftigede sig her for første gange med 2. verdenskrig som tema – nærmere bestemt den demarkationslinje, som nazisterne trak tværs gennem Frankrig, da de besatte landet... sådan lidt "hertil og ikke længere"-agtigt. Et vanskeligt parløb mellem franskmænd og tyskere udspiller sig på en daglig basis, og det er bestemt ikke ufarligt.

     

    Magnifikt fotograferet

    "La ligne de démarcation" er slet og ret magnifikt fotograferet: Cheffotograf Jean Rabier finder detaljer og kompositorisk elegante gyldne snit, særligt i udendørs-optagelserne, og giver filmen en yderst stemningsfuld sort/hvid identitet, der sætter en ramme, man sent vil glemme.

     

    Forførende

    Det er afgjort i de – heldigvis mange – udendørs sekvenser, at "La ligne de démarcation"  forfører både visuelt og fortællermæssigt. Her behøver der ikke være nogen dialog eller musik – fortællingen former sig allerstærkest, når handlingen netop glider i ét med de smukke omgivelser, uden at overforklare konteksten.

     

    Alt, alt for meget snak

    Lange sekvenser med alt, alt for meget snak (særligt når det kredser om kærligheden) føler man så abolut kunne have været decimeret, til genæld er der bid i både spil og humor i mange af situationerne mellem tyske soldater og franske ditto (om end sidstnævnte er sat ud af spillet). Reinhard Koldehoff tager kegler som nazi-major von Pritsch.

     

    Unødvendigt udspartlende

    Pierre Jansens (velkomponerede) kammer-avantgarde-musikunderlægning er besyndeligt allestedsnærværende, hvilket er lidt usædvanligt for fransk film i perioden. Tilbagetrukket, bevares, men alligevel unødvendigt udspartlende og i længden en killer på tilskuerens evne til selv at bearbejde filmen.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1966, Frankrig, Krigsdrama, Krig, Drama, Historie, 120 min.

    Dansk titel: Grænsefloden
    Instr: Claude Chabrol Prod: Georges de Beauregard Manus: Claude Chabrol, Colonel Rémy Baseret på: roman af Colonel Rémy Foto: Jean Rabier Klip: Jacques Gaillard Mus: Pierre Jansen