Le caporal épinglé (1962)

    En fransk korporal havner i diverse fangelejre under nazisternes besættelse. Han forsøger gentagne gange at stikke af.


    LIGE PÅ KRIGSKORNET

    Jean Renoirs sort/hvide lækkerbisken om 2. verdenskrig, set sådan lidt fra den skæve vinkel, hører ikke til blandt instruktørens bedst kendte. "Le caporal épinglé" balancerer i langt de fleste sekvenser elegant på den hårfine grænse mellem alvor og komedie.

     

    En korporal fra overklassen

    En fransk korporal med baggrund i overklassen havner sammen med talrige andre franske soldater i tysk fangelejr, da nazisterne besætter Frankrig i 1940. Men det har korporalen ikke tænkt sig at finde sig i. Gang på gang sætter han flugtplaner i søen sammen med sine nærmeste venner og forbindelser.

     

    Det komiske snit

    De komiske snit skæres oftest bedst, når historien levner lidt ekstra plads til lejrlivets ups and downs, men filmen rummer også en vidunderlig tandlægesekvens, hvor vores korporal forsøger at udholde smerter fra en ondsindet rodbetændelse – samtidig med at han lægger an på tandlægens datter!

     

    (U)mulige flugtsituationer

    Ganske få gange bliver komikken lidt for anmassende. Grundsubstansen og tonen i filmen er nemlig langt mere interesseret i krigsfangenskabet, og det er også her, Renoir skaber langt de fleste mindeværdige stemninger – centreret om lejrlivets begrænsninger og (u)mulige flugtsituationer.

     

    Latterliggørelse – og respekt!

    Tyskerne er skildret med lige dele latterliggørelse og respekt (en svær balanceakt), men ikke desto mindre vellykket. En herligt komisk scene får vi, da lejrlederen tilbagelægger ganske få meter fra sin barak til de nyankomne fanger... på en alt for stor herrecykel, som hans assistent står klar med.

     

    Veldoseret spil

    Det er således både i detaljerne og de større perspektiver, at "Le caporal épinglé" forfører, og skuespillet følger veldoseret trop. Nogle længere sekvenser ombord på et tog byder på veltimet spænding, toppet med komisk effen distance.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1962, Frankrig, Krigsdrama, Drama, Komedie, Tog på film, 90 min.

    Dansk titel: Den uheldige korporal
    Instr: Jean Renoir Prod: Adry De Carbuccia, Roland Girard Manus: Guy Lefranc Baseret på: roman af Jacques Perret Foto: Georges Leclerc Klip: Renée Lichtig Mus: Joseph Kosma
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN-N - Silver Berlin Bear-nominering