Sol over Danmark (1936)

  Fire unge mennesker møder hinanden i den danske sommer og vender hjem som to kærestepar!


  NATIONALROMANTIK PÅ HØJESTE KLINGE

  Til nærved konstante toner af danske skønsommersange (og nationalmelodien) udgør denne manuskriptløse romantiske 30'er-film nationalromantik på allerhøjeste klinge. Pastor Jacobsens sluttale ved det veldækkede udendørs frokostbord sætter en fed streg under den udtalte patos, som begivenhederne kredser om.

   

  Tre "ariske" pragteksemplarer

  Den smule historie, der trods alt er, centrerer sig som om fire unge mennesker (tre "ariske" pragteksemplarer og en enkelt gnom = sådan omtales Bent Bentzens ikke ret høje Jørgen Juhl faktisk af vennen Poul undervejs!)

   

  Jager kvinder

  De to mænd jager to unge kvinder, som de turer den gennem sommerlandet via Hundested-Grenå og videre mod det nordjyske. Med lidt held kan de charme sig til lidt kæresterier, og det er jo slet ikke så tosset hen imod midsommeridyllen.

   

  Brede smil

  "Sol over Danmark" er betagende nok i sig selv, fordi den er optaget udendørs. De mange lokaliteter på tværs af landet i et 1936-perspektiv giver bare brede smil på læberne.

   

  Teknisk tæt på makværk

  Men rent teknisk er produktet tæt på at være et makværk. Klipningen er pænt sagt jukset, kamerafokus er sådan lidt tilfældig, og ind imellem er der indstillinger og panoreringer, der ganske enkelt ikke giver nogen mening. Det er selvsagt en del af 30'er-charmen, men i Holger-Madsens iscenesættelse bliver det alt for tydeligt, at der jappes.

   

  Stereotyperne stortrives

  Spillet er lala, stereotyperne stortrives, men de giver trods alt filmen en smule af den sammenhængskraft, som manuskriptet så absolut ikke levner.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024