Anthonsen (1984)

  Valby-detektiven Holger Anthonsen tager både små og store sager – som regel til stor irritation for politiet.


  HALVHJERTET BALLING/BAHS

  Erik Balling og Henning Bahs søsatte allerede Anthonsen-figuren efter de to første film om Olsen-banden i den temmelig mislykkede farce Rend mig i revolutionen (1970). Det blev imidlertid Olsen-banden, d'herrer fremover satsede på, og der fulgte ikke flere spillefilm om Anthonsen. Men i 1984 dukkede han imidlertid op som hovedperson i denne tv-miniserie, instrueret af Erik Balling (sammen med Midt om natten (1984) hans sidste instruktør-gerning.)

   

  Små og store finurligheder

  Miniserien kom således til verden umiddelbart efter både Olsen-banden og Matador-æraen, og dét kan mærkes. Balling og Bahs forsøger at lukrere på mange af filmenes og tv-seriens små og store finurligheder – men med vaklende succes.

   

  Små fisk i detektivnettet

  Ove Sprogøes privatdetektiv Anthonsen har kontor i Valby, og som sekretær har han Elin Reimers emsige Frk. Nyborg. Det er ikke fordi, det vrimler med kunder i butikken, og regningerne hober sig op. Men der er da lidt små utroskabs-fisk, som Anthonsen kan bruge sin (begrænsede) energi på.

   

  Ud af det blå

  Ind imellem dukker der større sager op, ofte lidt ud af det blå. Og hér markerer Anthonsen sig både ihærdigt, men også som stor kilde til frustration for politiet. Det mærker han især fra Axel Strøbyes kriminalkommissær Fredlund (i en 100 % kopieret Jensen fra Olsen-banden-rolle, komplet med kostume.)

   

  Meta-niveauer

  "Anthonsen" viser i glimt ægte Balling/Bahs-charme i både situationer og birollegalleri. Men der er desværre lidt for langt mellem de rigtig vellykkede scener. Man forsøger at leve højt på flere meta-niveauer, bl.a. med referencer til både "Matador"-serien og "Olsen-banden"-filmene, men i de fleste tilfælde klinger disse krumspring noget hult. Bo Bojesen har sågar tegnet en "Matador"-vignet til titelsekvensen...

   

  Glider af på overfladen

  Timingen er i de fleste tilfælde ikke helt nærværende, og kriminalkomikken glider af på overfladen og efterlader tilskueren med et indtryk af halvhjertet tv. De bærende roller er fint, men ikke prangende besatte – hold i stedet øje med birollegalleriet, hvor man kan blive positivt overrasket. Der er god klang og ørehænger-effekt i Kim Larsens musik.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1984, Danmark/TV, Krimi, Komedie, Drama, 230 min.

  Dansk titel: Anthonsen (tvs)
  Instr: Erik Balling Manus: Henning Bahs, Erik Balling Foto: Manuel Sellner Mus: Kim Larsen
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation