Olsen-banden (1968)

  En gruppe vidt forskellige forstadsborgere finder sammen om én fælles interesse: Den forhåbentlig pengeindbringende kriminalitet.


  FORBRYDELSE BETALER SIG IKKE #1

  Sammenhængende film:
  Olsen-banden (1968)
  Olsen-banden på spanden (1969)
  Olsen-banden i Jylland (1971)
  Olsen-bandens store kup (1972)
  Olsen-banden går amok (1973)
  Olsen-bandens sidste bedrifter (1974)
  Olsen-banden på sporet (1975)
  Olsen-banden ser rødt (1976)
  Olsen-banden deruda' (1977)
  Olsen-banden går i krig (1978)
  Olsen-banden overgiver sig aldrig (1979)
  Olsen-bandens flugt over plankeværket (1981)
  Olsen-banden over alle bjerge (1981)
  Olsen-bandens sidste stik (1998)
  Olsen banden junior (2001)

  Da "Olsen-banden" fik premiere i biograferne i 1968, troede man, at den blot var endnu en veldrejet dansk folkekomedie fra Nordisk Film. Men de fleste ved vel i dag, at ikke mindre end 13 film fulgte efter. Publikum var sultne, manuskriptforfatterne var fyldt med idéer, og skuespillerne var ivrige. Der var stof til mange film i dén bande.

  Anderledes bandefilm
  "Olsen-banden" er set i helheden en noget anderledes Olsen-bandenfilm. Erik Balling har selv siden udtrykt, at han og medforfatteren Henning Bahs fik gjort figurerne lidt for tegneserieagtige i den første film.

  Til yderlighederne
  I efterfølgeren "Olsen-banden på spanden" gik man til den anden yderlighed, så den nærmest blev et korrektiv til den første og blev lige lovlig følelsesfuld. Først fra den tredje film kunne de rigtig begynde at arbejde med figurerne og udvikle dem.

  Falde-på-halen
  Den første film i serien er festlig og morsom, men humoren er alligevel en tand for meget falde-på-halen. Hvis man har set mange af de efterfølgende film først, er det svært at kende Egon og Benny igen. Egon er her en helt anden type, der plejer seksuel omgang med løsslupne kvinder, og Benny er forlovet med pornomodellen Ulla, med hvem han venter barn.

  Skilsmisse & abort
  Kjeld er nogenlunde sig selv, bortset fra at han hér har tre børn. Fremover er de jo reduceret til Børge. Problemspørgsmål som skilsmisse, børnepasning og abort bliver antydet, hvilket helt falder uden for resten af Olsen-bandenfilmene. Egon har ikke en plan, i den første film kalder Benny det en "fed fidus". Han har timet og tilrettelagt et kup. En statuette til en værdi af 6 millioner kroner bliver udstillet på et museum, og sikringen er i top.

  Over mark & vang
  Kriminalassistent Mortensen står personligt for overvågningen af udstillingen, så intet skal kunne gå galt. Men Egon er jo genial! Alligevel opstår der problemer, og en vild jagt over mark og vang kan begynde. Absolut seværdig: "Olsen-banden" er allerede fra første film i serien dansk film-historie, og det er sjovt at se, hvor serien begynder, og hvordan figurerne langsomt udvikles.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024