Deal of the Century (1983)

    En fusket våbensælger havner ved et tilfælde som midtpunkt i en større international handel med avancerede krigsfly.


    GLIMTVIS SJOV OVERGEARING

    Ikke William Friedkins stolteste værk som instruktør, men samtidig en unødvendigt latterliggjort komedie. For "Deal of the Century" er faktisk ikke så tosset endda.

     

    Fokuseret Chase

    Først og fremmest er det bemærkelsesværdigt, så balanceret, fokuseret, myndigt og jordnært Chevy Chase formidler sin lattervækkende hovedrolle. Som den fuskede våbenhandler Eddie Muntz rejser han kloden rundt og er absolut ikke bleg for at sælge til gustne diktatorer og militærspidser.

     

    Et reelt overdrev

    Ved et tilfælde vikles Muntz ind i endnu større handler, denne gang med avancerede militærfly og -droner. Med en Ph.d. i fusk viger Muntz ikke af vejen for dette heller, men det bringer ham også ud på et reelt overdrev.

     

    Ikke helt rent mel i posen

    Undervejs møder han den selvbevidste, sexede Catherine DeVoto (i en elegant-intrigant og veloplagt præstation af Sigourney Weaver). DeVoto har vist heller ikke helt rent mel i posen, så mon ikke de to kan danne et ret vellykket par?

     

    Fint doseret satire

    "Deal of the Century" har elementer af fint doseret satire og tager effektivt pis på våben, krig og magthavere. Når Friedkin lykkes bedst, emmer filmen af komisk fortællelyst – som regel med Chase/Weaver i fokus.

     

    Skinger og larmende

    Men komedien er også skinger, ind imellem decideret tåbelig, bl.a. med irriterende, larmende og komplet ude-af-kontenst-sidehistorier. Og så er det hele pludselig mindre kønt at være vidne til.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024