Stielke, Heinz, fünfzehn... (1987)

    15-årige Heinz er ivrig Hitler-Jugend-soldat, men må tage benene på nakken, da det kommer frem, at han er halvjøde.


    BENENE PÅ NAKKEN

    Dette østtyske Hitjer-Jugend-drama er noget af en rodebutik, men krigstidsspændingen er alligevel intakt, bl.a. som følge af et vellykket teenageperspektiv, en veludviklet fantasi i billedskabelse - og fascinerende flot ramte, dekadente sidehistorier.

     

    Benene på nakken!

    15-årige Heinz Stielke er hardcore Hitler-Jugend-soldat i Berlin, 1944. Uniformen er strøget, og naziemblemerne pudsede. Men ret tidligt i handlingen bliver det pludselig opdaget, at Heinz er halvjøde og hermed udstødt... og så er det bare med at få benene på nakken!

     

    Veldrejede figurer

    Nu starter en broget rejse ud i den tyske (under)verden, hvor Heinz bl.a. havner i en form for arbejdslejr med andre unge mænd. Her bliver han en af de kvindelige magthaveres elsker: Det viser sig, at hun forfører samtlige teenagere og maler deres veldrejede figurer all inclusive...

     

    Avantgardistisk underlægning

    "Stielke, Heinz, fünfzehn..." har således sine glimt af noget fascinerende, men filmoplevelsen viser tidligt tegn på svagheder, der trætter helt hen til slutningen: Herunder en ekstremt unødvendig (og støjende), avantgardistisk underlægningsmusik i et generelt skingert lydbillede.

     

    Dyrkelsen af skønheden

    Dyrkelsen af teenagedrengenes skønhed er velovervejet - og kommer særligt til udtryk i nævnte møder mellem "lejrmor" og boys på stribe, som de står nøgenmodel i atelieret, mens Wagner brager på rejsegrammofonen.



    Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1987, Tyskland, Drama, Krigsdrama, Teenagere, 95 min.

    Dansk titel: Stielke, Heinz, Fifteen
    Instr: Michael Kann Manus: Michael Kann, Manfred Schmidt Baseret på: romanen Abenteurer wider Willen af Wolfgang Kellner Foto: Günter Haubold Klip: Sabine Schmager Mus: Wolfgang Schoor
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation