Disgrace (2008)

  En universitetsprofessor fra Cape Town flytter efter en affære med en studerende på landet hos sin datter. Her bliver han midtpunkt i en post-apartheid-hændelse.


  RAFFINERET RAVAGE

  + PLUS: fortællestil | spil | stikker dybt | raffineret dialog
  -MINUS: -

   

  Fascinerende, til tider nærmest hypnotiserende filmatisering af sydafrikanske J.M. Coetzees roman af samme navn. "Disgrace" tager sig behændigt - og relativt enkelt - af flere meget komplicerede emner. Vi stifter med det samme bekendtskab med John Malkovichs Cape Town-universitetsprofessor David Lurie.

   

  Vild med kvinder

  Han er vild med kvinder - de er nærmest en besættelse for ham. Derfor sørger han også for at nedlægge dem på stribe. Men det bliver et problem, da han begynder at gå i flæsket på sine studiner. Derfor flytter han snart på landet hos sin enlige, lesbiske datter Lucy.

   

  Tilsyneladende idyl

  Herude, hvor kragerne forlængst er vendt om, ånder alt tilsyneladende fred og idyl. Men David er uhyggeligt opmærksom på farerne ved at bo  isoleret - en fare, som han og datteren snart får at føle på egen krop og sjæl, og som kommer til at sætte dybe spor i dem begge i et post-apartheid'sk drama.

   

  Dramaet kommer indfra

  Selvom dramaerne således er til at tage og føle på i "Disgrace", er en af filmens primære kvaliteter, at de væsentlige dramaer kommer indefra. Filmoplevelsen er absolut ikke ude i et ærinde, hvor den oversælger sine budskaber på form, spil og ekstra virkemidler.

   

  Afdæmpet, afventende, afvæbnende

  Stilen er afdæmpet, afventende, afvæbnende - og hermed så meget mere æggende, interessevækkende og intimiderende, både i scener med hvilepuls, og når tingene spidser til. Det gør "Disgrace" til et raffineret møde, der hele tiden fastholder og forundrer, meget langt fra mainstream og skabelonfortælling.

   

  Sårbar myndighed

  John Malkovich præsterer med sårbar myndighed i en dobbelt-betændt rolle, hvor han både forsøger at navigere i den "forbudte kærlighed" til unge kvinder - og er temmelig afklaret i sine "ugerninger", hvilket i sig selv er befriende. Herudover er han faren, der må se sin datter (markant præstation af Jessica Haines) gennemleve et mareridt, som han er ude af stand til at rådgive hende i. Han får simpelthen ikke lov. Og i sin fritid hjælper han til på en dyreklinik med at aflive herreløse hunde: Endnu et sart perspektiv på begivenhederne.

   

  Køligt distancerende

  De støvede, sydafrikanske bjerglandskaber former en elegant og samtidig køligt distancerende, fremmedartet kulisse - og så er her behageligt lidt underlægningsmusik, hvilket forstærker den indefrakommende nerve betragteligt.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2008, Sydafrika, Drama, Krimi, Dyr på film, 119 min.

  Dansk titel: Disgrace
  Instr: Steve Jacobs Prod: Steve Jacobs, Anna Maria Monticelli, Emile Sherman Manus: Anna Maria Monticelli Baseret på: roman af J.M. Coetzee Foto: Steve Arnold Klip: Alexandre de Franceschi Mus: Anthony Partos
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation