Alice in Wonderland (2010)

  19-årige Alice havner i en eventyrverden, hvor hun bl.a. skrumper, vokser - og kan tale med dyrene.


  STERIL FANTASTI

  Sammenhængende film:

  Alice in Wonderland (1903)

  Alice in Wonderland (2010)

   

  De fleste børn og barnlige sjæle har nok på et tidspunkt (dag)drømt sig ind i en fantasiverden, hvor det bl.a. er muligt at flyve, tale med dyrene eller bliver meget mindre/større end i virkeligheden.

   

  En "virkelig" drøm

  19-årige Alice oplever her alle tiders "virkelige" møde med drømmeverdenen. Da hun falder i et bundløst hul, havner hun netop mellem sjove væsner, talende dyr og mærkværdigt oversminkede gespenster. Og på rejsen ind i dette inferno bliver hun bl.a. både større og mindre.

   

  Den rette ånd

  Snart er Alice dybt forbundet med dem allesammen - og har med den rette ånd mulighed for at påvirke de onde strømninger, der også i drømme og fantasier truer med at ødelægge idyllen og samklangen.

   

  Sterilt fantasifuldt

  Altid farvestrålende Tim Burton leverer her (Disney)-varen, så alle regnbuens farver og (næsten) samtlige lyde i verden står efter filmoplevelsen som en infernalsk støvsky. Fantasifuld er den, filmen, men alligevel en steril en af slagsen.

   

  Udtalt computerskabt distance

  Begivenhederne og påfundene er præget af en udtalt computerskabt distance, som end ikke veloplagte (stemme)skuespillere og sekvenser fra det virkelige liv (filmens bedste) kan råde ret meget bod på.

   

  Finder aldrig ro

  Resultatet er en børnevenlig kulisse, der emmer af fortællelyst, men som aldrig finder ro - og hermed charme og reelt fantasi-perspektiv. Sjoveste indfald er det virkelige livs oversnobbede forsøg på at få smukke Alice forlovet med en meget bøvet, adelig, ung mand - alt sammen påhit, der er overstået i filmens første kvarters tid.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2010, USA, Fantasi, Eventyr, Teenagere, 108 min.

  Dansk titel: Alice i Eventyrland
  Instr: Tim Burton Prod: Joe Roth, Jennifer Todd, Suzanne Todd, Richard D. Zanuck Manus: Linda Woolverton Baseret på: bøger af Lewis Carroll Foto: Dariusz Wolski Klip: Chris Lebenzon Mus: Danny Elfman
  Priser
  • AA - Bedste kostumedesign
  • AA - Bedste scenografi
  • AAN - Bedste visuelle effekter
  • GG-N - Bedste musik
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespiller (Depp)