Emotional Arithmetic (2007)

  Efter mange års adskillelse genser tre venner, der alle var i samme kz-lejr, hinanden i Canada.


  TREKLØVERETS TRAUME

  +  PLUS: landskabsfotografering | pænt spil

  -MINUS: sødladne slagsider | utroværdige tilbageblik

   

  Med fire store stjerner i de bærende roller kan dette dramatiske epos næppe skyde helt forbi mål? Jo, egentlig er "Emotional Arithmetic" en hit and miss, for potentialet er uudnyttet, og det sødladne tager tidligt magten.

   

  Tredobbelt gensyn

  Susan Sarandons Melanie har inviteret en gammel ven, som hun i sin tid mødte, da de begge sad i kz-lejr under krigen. Da hun henter ham (Max von Sydows Jakob) i lufthavnen, har han taget en tredje kz-ven med, Gabriel Byrnes Christopher.

   

  Trekløverets traume

  Hjemme på den idyllisk beliggende canadiske farm tager Melanies mand, Christopher Plummers David, imod sammen med søn og sønnesøn. Det er lidt akavet for David, for han deler ikke de gamle traumer med trekløveret.

   

  Råhygge med søudsigt

  Måske kan sammenkomsten rense luften, i hvert fald er der dækket op til råhygge med søudsigt – men det kræver sin mand m/k at blive i nuet i stedet for at sværme om fortidens spøgelser.

   

  Pænt spil, ikke mere

  Spillet er pænt – ikke mere – fra de fire stjerner. Bedst er von Sydow og Gabriel Byrne, begge rolige og fattede, hvorimod Sarandon flere gange tenderer imod det let krukkede, og Plummers bidskhed savner klangbund.

   

  Utroværdige tilbageblik

  Tilbageblikkene mod tiden i kz-lejren serveres i en mystisk sort/hvid stil, der aldrig bliver troværdig, endsige vedkommende. Det er et problem, da meget af stemningen i genforeningen slår sig op på (re)traumatiseringens mørke.

   

  Smukke canadiske landskaber

  Smuk fotografering af canadiske landskaber giver historien liv, hvorimoid Normand Corbeils håndtamme op-og-ned-ad-skalaer-musik kvæler meget af handlingen, inklusive det i øvrigt meget smukke anslag.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2007, Canada, Drama, Historie, Bjerge på film, 99 min.

  Dansk titel: Kærlighedens ubrydelige bånd
  Instr: Paolo Barzman Prod: Suzanne Girard, Anna Stratton Manus: Jefferson Lewis Baseret på: roman af Matt Cohen Foto: Luc Montpellier Klip: Arthur Tarnowski Mus: Normand Corbeil