Benny's Video (1992)

  En 14-årig rigmandssøn er optaget af at videofilme sit liv. En dag tager han en beslutning, der kan få drastiske konsekvenser.


  TEENAGE-NEDSMELTNING

  Hanekes "glaciations-trilogi":

  Der siebente Kontinent (1989)

  Benny's Video (1992)

  71 Fragmente einer Chronologie des Zufalls (1994)

   

  Da Michael Haneke begyndte at kaste sig over spillefilm i slutningen af 1980'erne var det bl.a. med en nysgerrighed på den moderne tendens, han følte, Østrig var på vej ind i: "Den progressive, emotionelle glaciation (nedisning/isdannelse) af Østrig".

   

  Egocentreret og forskruet

  Med udgangspunkt i rige wienere får vi indblik i en kultur og livsstil, der i høj grad er egocentreret. Dette sættes på spidsen i den rå og ubarmhjerige "Benny's Video" - historien om 14-årige Benny, der får, hvad han peger på og er ved at være godt forskruet i sin tankegang.

   

  En bestialsk handling

  Det erfarer vi for alvor, da han inviterer en tilfældig jævnaldrende pige med hjem i privaten - mens de gamle passer deres respektive karrierer. På et tidspunkt trækker han en dyrepistol frem af skuffen (sådan en, landmændene bruger til at aflive dyr med ved et skud i hjernen)...

   

  Ugerningen skjules

  Da forældrene senere erfarer, hvad der er sket, starter en uventet drejning: De vil gøre alt for at dække over deres øjesten og hermed skjule hans ugerning. Mens mor og søn rejser sydpå, sørger far for det praktiske.

   

  Uafrysteligt nærvær

  Ligesom i Hanekes senere værk bærer de tidlige film en høj grad af uafrysteligt nærvær og autenticitet. Fortællestilen er diminutiv, hvorved det indre kaos og vanvid i historien fremstår så meget desto mere ækelt og troværdigt.

   

  Ingen musik

  Her er ingen musik, og de "svulstige kamerabevægelser" er henlagt til Bennys rodede, håndholdte hjemmevideo-optagelser, som ind imellem perspektiverer begivenhederne. Er man først teenage-forskruet, ønsker man nemlig også at filme sit liv, såvel som sine ugerninger.

   

  Et kammerspil

  "Benny's Video" opleves nærmest som et kammerspil, idet handlingen sjældent bevæger sig uden for den lille kernefamilies sfære, hvad enten de diskuterer situationen hjemme eller er på rejse mod syden. Her er det uhyre væsentligt for filmens nerve, at Haneke har frembragt tre så fortættede og præcise præstationer af sine dygtige skuespillere.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1992, Østrig, Drama, Krimi, Teenagere, 105 min.

  Dansk titel: Bennys video
  Instr: Michael Haneke Prod: Veit Heiduschka, Bernard Lang Manus: Michael Haneke Foto: Christian Berger Klip: Marie Homolkova
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation