En Mand af Betydning (1941)

  En djærv indehaver af et ismejeri bliver pludselig midpunkt i en kriminalsag, da hans rige nabo findes myrdet.


  KÆKKE KRIMINALTAKTER

  En meget charmerende Osvald Helmuth overstråler alt og alle som ismejeri-indehaveren Baldur Justesen. Han har egentlig bekymringer nok med at få det hele til at løbe rundt, men bliver snart midtpunkt i en kriminalsag, da hans rige nabo i etageejendommen findes myrdet.

   

  Hvem er morderen?

  Herfra vikler stort set alt sig i knuder for Justesen, mens han ihærdigt forsøger at overbevise kriminalpolitiet om, at han altså er uskyldig. Men hvem er egentlig morderen? Mange mistænkes, før afsløringen falder sent i handlingen.

   

  Typisk dansk krigstids-dramatik

  "En Mand af Betydning" er typisk dansk kulisse-krigstids-dramakomik, hvor man sørger for det sikre anker ved at have stjernen Osvald i titelrollen. Med et krimi-twist er spændingen ekstra krydret, og selvfølgelig er der også kærlighedsforviklinger, hvor en ung og respektløs Poul Reichhardt fx mere end blot helt uskyldigt bejler til Justesens kone.

   

  Forudsigelige biroller

  Konen Sonja spilles i øvrigt smukt af en behageligt afdæmpet Sigrid Horne-Rasmussen, længe før hendes karakteristiske og farceprægede trompet-diktion tog over. Ellers er langt de fleste biroller karikeret med en trist og forudsigelig pen: Helge Kjærulff-Schmidt er fx sminket og paryk-overdynget nærmest til ukendelighed som viceværten Christensen.

   

  Bedst i første halvdel

  Bedst er filmen i første halvdel, mens karakterer og stemninger endnu tegnes i et melankolsk forstads-lys. Herefter stjæler kriminal-idéen (der så absolut ikke er særlig opfindsom) billedet. Baldurs deltagelse i et myndigt mandskor byder på veloplagte mandehørme-scener.  Anmeldt i 2021 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024