The Horse Soldiers (1959)

  Under Den Amerikanske Borgerkrig kommer en række soldater på ekstra hårdt arbejde, da de får en kvinde på slæb.


  KAMP TIL STREGEN

  Endnu et overbevisende værk i det digre filmparløb John Ford/John Wayne: "The Horse Soldiers" bringer os ind i hjertet af Den Amerikanske Borgerkrig, hvor John Waynes Col. John Marlowe leder en større gruppe soldater fra Unionen i kamp mod sydstatssoldaterne.

   

  Hun ved for meget...

  Men da de undervejs gør holdt hos en yderst gæstfri kvinde, bliver det begyndelsen på noget ret så besværligt. Kvinden viser sig nemlig at være indædt sydstats-støtte, og da hun nu ved for meget, må Marlowe og co. tage hende med på slæb.

   

  Historisk overbevisende

  Det velspillede og meget historisk overbevisende filmunivers stråler af fortællelyst. Fremdriften er båret af visheden om krigen som splittende faktor - John Ford er klogeligt allermest interesseret i det betændte drama, der ligger i parløbet mellem John Waynes sammenbidte militærmand og den potentielle kærlighedsaffære på tværs af krigssympatisk tilhørsforhold.

   

  Åben slutning

  Vel at mærke uden at filmen hælder amoriner ud af ørerne fra ende til anden. De glansbillede-romantiske tendenser er få og ikke-ødelæggende: Tag bare den fænomenale slutning, der er ligeså åben, som de vidder, John Wayne rider ud i.

   

  Iboende humor

  Dialogen bærer meget af den iboende humor på hænder og fødder. Balancen mellem rå krigs- og westerndramatik og humoristisk ladet krydderi er langt mere vellykket, end vi fx ser det i Fords skamroste The Searchers (1956).

   

  Naturlig variation

  Effekten af vekselvirkningen er mere flydende og troværdig, og variationen falder naturligt. Wayne (i endnu en svært dirkefri gnavpot-rolle) får særligt modspil af William Holdens militærlæge Henry Kendall - en fint afmålt og egensindigt præcis præstation.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023