12 Angry Men (1957)

  En jury på tolv meget forskellige mænd har en ung mands skæbne i deres hænder. En skeptiker overbeviser de øvrige elleve.


  SVED PÅ PANDEN

  Intenst stjernespækket kammerspil der af mange regnes som et af alle tiders største mesterværker. "12 Angry Men" er et teaterstykke beriget med filmmediets lækkerbiskner udi særligt lyssætning og nærbilleder. Som sådan både intimt og ærligt, men også bundet af sin form.

  Skyldig eller uskyldig?
  En jury på tolv mænd trækker sig tilbage fra retssalen for at komme med en dom. De skal beslutte, om en 18-årig mand er skyldig eller ikke skyldig i overlagt mord.

   

  I den elektriske stol..
  Det mere end ligger i luften, at de alle mener, den unge mand skal i den elektriske stol, men det viser sig, at der er en blandt de tolv, der er temmelig sikker på, at den 18-årige er uskyldig. Filmen skildrer nu, udelukkende i det tilstødende juryrum, hvorledes de elleve langsomt går fra at kende knægten skyldig til uskyldig.

  Årets varmeste dag
  Det er måske årets varmeste dag, og sveden hagler af dem alle. Lange og seje dramaer udspiller sig mellem de meget forskellige mænd, indtil de alle er enige.

  Vokser med opgaven
  I mange henseender en intelligent historie, der klart vokser med opgaven. Og de store skuespillere imponerer alle; bedst er Henry Fonda, E.G. Marshall & Joseph Sweeney.

  Sveddryppende intimsfære
  I filmens sveddryppende intimsfære får dramaet lov at vokse sig stærkt. Stort set fritaget for underlægningsmusik er kammerspillet uafrysteligt i sit nærvær.

  Spektakulært lyssat
  De mange lange klip suppleres af spektakulært lyssatte nærbilleder af de enkelte skæbner. Det er filmens styrke, at den trods det let teatralske "koncept" evner at udvikle sin spændingskurve i en troværdig retning.

  Kræver tålmodighed
  Det er en filmoplevelse, der kræver tålmodighed. Selvom elleve mænd skifter mening undervejs, kan man ikke beskylde "12 Angry Men" for at være decideret varieret.  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  1957, USA, Drama, Retssalsdrama, 96 min.

  Dansk titel: 12 vrede mænd (Tolv vrede mænd)
  Instr: Sidney Lumet Prod: Henry Fonda, Reginald Rose Manus: Reginald Rose Foto: Boris Kaufman Klip: Carl Lerner Mus: Kenyon Hopkins
  Priser
  • AAN - Bedste film
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste manuskript
  • BERLIN - Golden Berlin Bear
  • BERLIN - OCIC Award
  • BD - Bedste amerikanske film
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespiller (Fonda)
  • GG-N - Bedste birolleskuespiller (Cobb)
  • GG-N - Bedste instruktør