Nebel im August (2016)

  En romadreng placeres på et hjem for psykisk handicappede under 2. verdenskrig, mens nazisterne praktiserer deres omfattende medlidenhedsdrab.


  VELLYKKET OG BALANCERET

  + PLUS: troværdighed | spil | nerve | manus | ikke meget musik
  -MINUS: tendenser i retning af melodramatiseringer

   

  Dette tysk-østrigsk koproducerede krigsdrama er på mange måder gået ufortjent under den helt store radar, for hér er der noget på hjerte i en formidling, som andre historiske dramatiseringer kunne lære rigtig meget af.

   

  En følsom dreng

  Romadrengen Ernst Lossa blivet placeret på et hjem for primært mentalt handikappede i Tyskland under 2. verdenskrig. Det går hurtigt op for den følsomme dreng, at de mange dødsfald blandt patienterne (både børn og vosksne) ikke er helt naturlige.

   

  Medlidenhedsdrab effektueret

  For nylig har de enkelte institutioner i det nazistiske rige fået besked på at effektuere medlidenhedsdrabene på stedet - i stedet for som tidligere at sende dem til et centralt henretettelsessted. Således også på Dr. Werner Veithausens sindssyge-institution, hvor Ernst forsøger at få dagene til at give mening.

   

  Stor autoritet

  Det er Sebastian Koch, der med stor og troværdig autoritet gestalter den vanskeligt sammensatte rolle som dr. Veithausen: På én gang glad for sine børn på institutionen, men på den anden side slet ikke bleg for personligt at stå for selektionen - hvem skal næste gang have den "lækre" hindbærsaft (som indeholder gift?)

   

  Rørende og enkel

  "Nebel im August" er en fascinerende, rørende og meget enkelt fortalt film, der lever højt på sit meget høje niveau af autenticitet og troværdighed. Børnene spiller blændende (ført an af Ivo Pietzcker som Ernst), ligesom de voksne har fuld føling med balancen mellem følelser og nazistisk stålsathed.

   

  Ikke for meget musik

  Et stort plus ved filmoplevelsen er desuden, at her ikke er meget underlægningsmusik til at smøre stemningerne ud over det hele - men det hindrer ikke, at filmen ind imellem tangerer noget ret melodramatsk og hermed kammer lidt for meget over i det esktremt-følelsesladede.  Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2016, Tyskland, Østrig, Krigsdrama, Børn på film, Teenagere, Coming of Age, 121 min.

  Dansk titel: Fog in August
  Instr: Kai Wessel Prod: Ulrich Limmer Manus: Holger Karsten Schmidt Baseret på: roman af Robert Domes Foto: Hagen Bogdanski Klip: Tina Freitag Mus: Martin Todsharow
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation