The Big Lift (1950)

  To amerikanske soldater oplever Berlin på nært hold, da Sovjetunionen i 1948 blokerer de allierede sektorer af den tyske hovedstad.


  HISTORIENS VINGESUS

  Fascinerende, og med lidt god vilje semi-dokumentarisk, film om Tysklands hovedstad, som den tog sig ud i tiden efter krigens slutning og hermed de allieredes omfattende bombninger.


  Vægtigt dokument
  "The Big Lift" er et historisk både vægtigt og sjældent dokument: Berlin i året 1948, hvor det meste af byen stadig lå i ruiner, fortalt gennem ærlige kameralinser.

  Kejtet kærlighedshistorie
  Filmen er pakket pænt ind i en temmelig kejtet kærlighedshistorie, hvor soldaten Danny forelsker sig i en berlinerpige, meget imod det hadske syn på alt tysk lige efter krigen. Danny og den noget ældre majorsergent Henry turer Berlin rundt, mens Sovjetunionen har blokeret de allierede sektorer af hovedstaden.

  Film på vinger
  Det er således klart mest de historiske rammer - og måden, de er indfanget på - der får "The Big Lift" reelt på vinger. De fleste med interesse for Berlin vil have meget stor glæde af at se filmen.

  Genial luftfotografering
  Med udgangspunkt i Tempelhof-lufthavnen, hvor amerikanerne har base, flettes begivenhederne sammen. Bemærk de uovertrufne flyvninger ind over byen; denne luftfotografering er ganske enkel genial.

  Varme og charme
  Den lidt ubehjælpsomme kærlighedshistorie til trods bidrager både Montgomery Clift og Paul Douglas med varme og charme til de meget forskellige soldaterroller. Langt de fleste af filmens øvrige spillere er amatører, virkelighedens soldater og berlinere.



  Anmeldt i 2014 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1950, USA, Krigsdrama, Krig, Romantik, 120 min.

  Dansk titel: The Big Lift
  Instr: George Seaton Prod: William Perlberg Manus: George Seaton Foto: Charles G. Clarke Klip: William Reynolds, Robert L. Simpson Mus: Alfred Newman
  Priser
  • GG-N - Bedste film (Promoting International Understanding)