Alt for Karrieren (1943)

    En ingeniør med karriereplaner vil gøre alt for at imponere den hjemvendte dansk-amerikaner Mr. Andersen. Og konen er med på legen.


    FESTLIGE 40'ER-LØJER

    Forfriskende dansk komedie, optaget under krigen, og så meget desto mere befordrende, at de fleste af herlighederne er optaget udendørs. Instruktør Emanuel Gregers viser igen med "Alt for Karrieren", at han har styr på både stil, genre og spillere.

     

    En lukrativ mulighed

    Veloplagte Sigfred Johansens ingeniør Ole Eriksen har egentlig sagt sin stilling op i affekt, da den for firmaret vigtige forretningsforbindelse, Elith Pios dansk-amerikaner Mr. Andersen, melder sin hjemkomst til Danmark.

     

    Bliver ikke kedeligt

    Dén chance griber Eriksen! Han vil gøre alt, hvad der står i hans magt - og lidt til - for at imponere Mr. Andersen, i dét håb, at han måske kan komme i betragtning til en stor direktørstilling. Konen Ingelise (Karen Lykkehus i filmens absolutte toppræstation) er med på idéen, og det bliver ikke kedeligt.

     

    Fup og fiduser

    I forsøgene på at imponere Andersen "låner" hr. og fru Eriksen bl.a. en venindes sommerhus ved havet - og lader som om, det er deres. Det giver anledning til en hel del vanskelige situationer, hvor parret er tæt på at afsløre deres fup og fiduser.

     

    Uhyre veloplagt

    "Alt for Karrieren" er således ikke præget af nogen voldsomt originale linjeføringer på manuskriptsiden, men det betyder mindre, når produkt og formidling er så uhyre veloplagt. Her hjælper det meget på filmoplevelsen, at begivenhederne mestendels er optaget udendørs, herunder ikke mindst nævnte sekvenser i og omkring sommerhuset. Det bidrager med liv og perspektiv på de farligt festlige løjer.

     

    Smertefrit og inspireret

    Samspillet mellem Sigfred Johansen, Karen Lykkehus og Elith Pio glider smertefrit og inspireret (ikke mindst som følge af den herlige dialog) - med Lykkehus' præstation som den blændende: Hun evner at fyre så meget op under den djærve og rebelske "lillemor"-type, at gnisterne står til alle sider. Kai Normann Andersens musik gør behageligt lidt væsen af sig.



    Anmeldt i 2020 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1943, Danmark, Komedie, 83 min.

    Dansk titel: Alt for Karrieren
    Instr: Emanuel Gregers Manus: Holger Boëtius, Axel Østrup Foto: Valdemar Christensen, Poul Eibye Klip: Valdemar Christensen, Carl H. Petersen Mus: Kai Normann Andersen