On the Edge of Freedom (2017)

    Frygtløse unge kravler til tops på afsindigt høje bygninger, primært i Rusland og Ukraine - afgrunden skræmmer dem ikke.


    BUNDLØSE AFGRUNDE

    Efter at have set denne dansk/russisk/ukrainske dokumentar kan man først og fremmest konstatere, at der for langt mellem de bundløse afgrunde på film. Dette perspektiv - både rent fotografisk, men ikke mindst emotionelt - vækker nemlig så stærke hjernereceptorer til live, at det giver klamsvedte hånd- og fodflader.

     

    Kender ikke frygt

    Filmen følger en lille gruppe unge i Rusland og Ukraine, der har dét til fælles, at de ikke kender til frygt i forhold til højder og afgrunde. Af samme grund er de ikke blege for at kravle til tops på nogle af de højeste og farligste bygninger, kraner og broer - fortrinsvis post-sovjetiske konstruktioner og flere af dem forladte.

     

    Adrenalin-rus

    Det er dette perspektiv mere end noget andet, som Anita Mathal Hopland og Jens Lengerke søger, og med flot resultat. Flettet ind i (tiltrængt) jordnære historier om vores unge frygtløse tilføres dokumentaren en bredere følelses-vifte end den rendyrkede adrenalin-rus.

     

    Betagende nøgent

    Ofte står både jord- og luftniveauerne i formidlingen betagende nøgent - det vil sige, at der ikke er alt for meget underlægningsmusik til at forpurre de næsten umenneskeligt kildende dybdeperspektiver. Og så fungerer det hånd/hovedholdte kamera bare uendelig stærkt på rejserne mod højderne.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2017, Danmark/KortDok, Rusland, Ukraine, Dokumentar, 75 min.

    Dansk titel: On the Edge of Freedom
    Instr: Anita Mathal Hopland, Jens Lengerke Prod: Søren Steen Jespersen Foto: Anita Mathal Hopland; Jens Lengerke Klip: Mikael Ebbesen Mus: Alfred Benedict; Morten Svenstrup
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation