Inside Llewyn Davis (2013)

  En ung folk-musiker forsøger at slå igennem på New Yorks musikscene i vinteren 1961. Uden penge på lommen er det en hård kamp på mange fronter.


  SMUKT & JORDNÆRT

  Helt uden omsvøb og præget af lysten til at fortælle en historie på smukke og jordnære præmisser: Coen-brødrenes "Inside Llewyn Davis" er et herligt lille mesterstykke med kunstnerisk høje ambitioner.

  Karriere-problemer
  Den talentfulde folk-musiker, Llewyn Davis, forsøger i vinteren 1961 at slå igennem på New Yorks musikscene. Efter at hans musikalske makker begik selvmord, har det været meget svært at få karrieren i gang.

  Det store gennembrud?
  Llewyn tager forskellige dårligt betalte småjobs på ligegyldige musikklubber og overnatter hos venner og bekendte en nat eller to ad gangen, mens han venter på det store gennembrud, der muligvis aldrig kommer.

  Ærligt & enkelt
  Det er ikke kun en kærlighed til musikkens ærlige og enkle udtryk, som Coen-brødrene formidler. Filmen er en generel kærlighedserklæring til det uforudsigelige liv, selvom historien her er mere i mol end i dur.

  Opløftende portræt
  For livet er måske også smukt i modgangstider; i hvert fald er portrættet af Llewyn Davis i New Yorks vinterkulde opløftende midt i de deprimerende dårlige udsigter.

  Stor musikalitet
  Oscar Isaacs hovedrollepræstation er meget stærk, i flere sammenhænge præget af stor musikalitet og indsigt. Den gode historie smitter i høj grad af på de mange skuespillere; flere af birollerne funkler i deres korte entréer. Blandt andre John Goodman og F. Murray Abraham brænder virkelig igennem.

  Ingen løsninger
  Filmen kommer ikke med løsninger og lægger heller ikke op til hverken rosenrøde eller sorte perspektiver. Det er et af de stærkeste narrative greb ved filmen, at selvom enden er hverken god eller dårlig, så er filmoplevelsen i meget høj grad præget af afklaring.

  Finurlig humor
  En finurlig bagvedliggende humor perspektiverer ofte de kolde fakta, blandt andet spiller den røde kat, som Llewyn flere gange har under armen midt i storbyens stress, en vigtig og opblødende rolle.

  Helt igennem ærligt
  Ud over den musik, som Llewyn selv præsterer eller opsøger i filmens handling, er filmen fritaget for stemningstapet, og er således også på lydsiden præget af det helt igennem ærlige udtryk.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2013, USA, Storbritannien, Frankrig, Drama, Musik, Dyr på film, 104 min.

  Dansk titel: Inside Llewyn Davis
  Instr: Ethan Coen Prod: Ethan Coen, Joel Coen, Scott Rudin Manus: Ethan Coen, Joel Coen Foto: Bruno Delbonnel Klip: Ethan Coen, Joel Coen
  Priser
  • AAN - Bedste fotografering
  • AAN - Bedste lydmix
  • BD-N - Bedste amerikanske film
  • CAN - Grand Prize of the Jury
  • CAN-N - Palme d'Or-nominering
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste skuespiller (Isaac)
  • GG-N - Bedste originale sang ("Please Mr. Kennedy")