The Wall (2017)

  En amerikansk soldat såres af en snigskytte midt i den irakiske ørken. Han kommer i radioforbindelse med skytten.


  BEGAVET DIMINUTIV KRIGSDRAMATIK

  Flot, enkel og velovervejet krigsdramatik, der over halvanden time bygger en mentalt krybende stemning op: Den amerikanske soldat Isaac er havnet midt i den irakiske ørken - stort set som eneste overlevende i et snigskytteangreb.

   

  Kan næsten kun ende galt

  Hans kollega ligger hårdt såret i sandet, og Isaac er ramt i knæet og søger dækning bag en primitiv stenmur. Snart har Isaac radiokontakt med skytten - en udspekuleret og engelsktalende iraker. Nu begynder et umenneskeligt spil, der næsten kun kan ende galt.

   

  Forfører med fravalg

  "The Wall" er en vindende filmoplevelse, der ikke afviger fra sin enkle formel. Holdt i ørkenens støvede, gullige farvenuancer og helt fritaget for underlægningsmusik er filmen en af disse sjældne perler, der forfører med fravalg af melo- og overfortælling.

   

  Fænomenalt lyddesign

  Lyt til lydene - lyddesignet er ganske enkelt fænomenalt. Det er omsluttende og intenst uden at være dikterende. Fx er skudene (afgivet af irakeren fra et svært lokalisérbart sted) med forsinkelse, så man hører knaldet, før projektilet rammer.

   

  Ubarmhjertig tørke

  Og omgivelsernes ubarmhjertige tørke og vindstød indrammer yderligere stemningerne på lydsiden - ligesom de er en vigtig medspiller i den visuelle formidling. Her er fotograf Roman Vasyanov (Fury (2014)) helt på bølgelængde med instruktør Doug Limans (The Bourne Identity (2002)) linje.

   

  Stjerneflot solopræstation

  Med en stjerneflot solopræstation af Aaron Taylor-Johnson lagrer "The Wall" sig stærkt og tydeligt i hukommelsen og er i det hele taget en noget undervurderet krigsfilm, der fortjener større udbredelse.6  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2017, USA, Krigsdrama, Action, Drama, 88 min.

  Dansk titel: The Wall
  Instr: Doug Liman Prod: David Bartis Manus: Dwain Worrell Foto: Roman Vasyanov Klip: Julia Bloch
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation