Matthias et Maxime (2019)

    En ung canadisk mand oplever intense måneder med venner og familie, inden han planlægger en rejse til Australien.


    VENSKAB MED OVERBYGNING

    Denne film starter lidt adspredt, og man føler det vanskeligt at komme ind i kernen af dén vennegruppe, der kredses om.

     

    Speed-talking-præget

    Men stille og roligt (eller det vil reelt sige relativt hektisk, for filmen er meget speed talking-præget) får Xavier Dolan ført os dybere ind i fortællingen og dens fine karaktertegninger, og ”Matthias & Maxime” har om ikke andet potentialet til at slutte rørende og med perspektiver.

     

    På vej væk hjemmefra

    Dolan selv tager filmens mest interessante rolle: Som den følsomme Maxime, der har det ene ben på vej i et fly mod Australien, hvor han skal tilbringe de næste par år, langt væk hjemmefra (og der er nok af problemer at flygte fra!).

     

    Venskab med overbygning

    Filmen foregår i måneder op til hans afrejse. Her er det hverdagens små og store udfordringer, der er i fokus. En række venskaber mellem unge sidst i 20’erne. Et meget anspændt forhold til mammy (igen, ligesom vi så det i Dolans J’ai tué ma mère (2009)). Og venskabet, der måske har en overbygning – for er Maxime og barndomsvennen Matthias i virkeligheden ikke tiltrukket af hinanden?

     

    Universel bittersødme

    Det er tyngende for filmen, at der snakkes i ét væk. Det er anstrengende og tager lidt af autenticiteten i det dybest set universelt bittersøde melodrama. Flere i birollegalleriet er gjort morsomme – men med begrænset gennemslagskraft, og den helt centrale homoseksuelle energi bliver for katten-om-den-varme-grød-agtig, således at slutningen kammer over.

     

    Ungt tempo

    Desværre, for det kunne have været rigtig rørende, føler man. Dolan serverer dramaet af og om unge mennesker i et ungt tempo. Ind imellem irriterer en lidt kikset anvendelse af både slow motion og fast forward. Det virker som om, Dolan har brug for at puste stemningern op og som om, dramaet ikke kan være i sig selv? Af og til – og heldigvis ikke for meget – brager en minimalistisk klaverunderlægning ud over begivenhederne, hvilket tangerer det følelsespornografiske.



    Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2019, Canada, Drama, Romantik, Homoseksuelt tema, 119 min.

    Dansk titel: Matthias & Maxime
    Instr: Xavier Dolan Prod: Xavier Dolan, Nancy Grant Manus: Xavier Dolan Foto: André Turpin Klip: Xavier Dolan Mus: Jean-Michel Blais
    Priser
    • CAN-N - Queer Palm-nominering
    • CAN-N - Palme d'Or-nominering