Race (2016)

  Vi følger den sorte eliteløber Jesse Owens, fra han bliver opdaget af træneren til triumferne i OL i Berlin 1936.


  DOUBLE RACE

  En historie, der længe har ligget lige til højreskøjten i forhold til storstilet filmatisering: Jesse Owens var sort i USA i 1930'erne og som sådan mobbe- og voldsoffer. Men han tager i dén grad benene på nakken på en løbebane, hvilket bliver opdaget af en talentfuld træner.

   

  Sorte ikke velkomne

  Spørgsmålet er, om Jesse kan få sig selv til at stille op til OL i Berlin i 1936. Det er jo Hitlers Nazityskland, der råder - og de ser jo heller ikke kærligt på sorte, særligt ikke hvis der er en reel risiko for, at de vil løbe med medaljerne. Og dét vil Owens!

   

  Mod, sved og modstandskraft

  Mod, sved og modstandskraft mod hån og latterliggørelse er vejen frem for Jesse. Men samtidig skal han også huske lillemor og den lille datter derhjemme. Der er nemlig risiko for, at førstnævnte kan blive rigtig grundigt fornærmet, når hun hører om, at Jesse omgås andre (selvsagt sorte) kvinder.

   

  Intet originalt løbespor

  Med en helt igennem forudsigelig - og selvfølgelig historisk kendt - spændingskurve lægger "Race" sig ikke i noget særligt original løbespor. Filmen er flot produceret (koproduceret mellem Canada, Tyskland og Frankrig) og besidder pænt, om end ikke prangende skuespil.

   

  On location Olympiastadion

  Heldigvis er scenerne fra De Olympiske Lege i Berlin optaget on location omkring Olympiastadion (om end selve stadion har måttet smide det senere tilkomne halvtag i computeren). Det bidrager med helt essentielle historiske vingesus.

   

  Hæderlig præstation

  Stephan James kæmper sig hæderligt gennem rollen som Owens, mens Jeremy Irons og William Hurt begge har temmelig uinteressante biroller som amerikanere med magt i forhold til at sweet-talke nazisterne inden legene.

   

  Af den sødladne slags

  Joseph Goebbels er slet ikke troværdigt portrætteret af Barnaby Metchurat. Underlægningsmusik er der rigelig af (helt som forventet), og den er ofte af den sødladne slags.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2016, Canada, Tyskland, Frankrig, Biografi, Historie, Drama, Sport, 134 min.

  Dansk titel: Race
  Instr: Stephen Hopkins Prod: Karsten Brünig, Luc Dayan, Kate Garwood, Stephen Hopkins Manus: Joe Shrapnel, Anna Waterhouse Foto: Peter Levy Klip: John Smith Mus: Rachel Portman