Carrie (1976)

  En gymnasiepige bliver mobbet til den helt store guldmedalje. Hjemme tyranniseres hun af en vanvittig mor.


  FLOT KING-FILMATISERING

  Sammenhængende film:

  Carrie (1976)

  Carrie (2013)

   

  Stephen Kings gennembrudsroman er her lagt i gode hænder hos den omhyggelige gyserinstruktør Brian De Palma.
   

  Spektakulær bedrift

  Filmen er en visuelt spektakulær bedrift, der tåler analyse i detaljen. De Palmas omhyggelige kameraarbejde og kølige håndtering af den anspændte historie giver filmen en fremdrift, som mange andre gyserfilm kunne tage ved lære af.
   

  Isoleret tilværelse

  "Carrie" er historien om gymnasiepigen Carrie White, der lever en fuldstændigt isoleret tilværelse hos sin tyranniske og vanvittige mor. I skolen bliver hun ikke alene mobbet, men også psykisk nedbrudt af pigerne, der her har fundet sig et nemt offer.

  Overnaturlige evner
  Carrie forsøger på ingen måde at gøre oprør, men finder sig i den fuldstændigt umenneskelige behandling. Efterhånden bliver det dog klart for hende, at hun er i besiddelse af overnaturlige evner: Ved hjælp af tankens kraft kan hun flytte ting og dermed gøre skade på andre. En dag får Carrie en uventet invitation til skolens gallafest, og hun er sikker på, at det er endnu et af mange numre, hvor pigerne forsøger at gøre hende til grin.

  Skumle bagtanker
  Men klassens mest populære unge fyr er faktisk interesseret i den hårdt prøvede Carrie. Pigerne har derimod skumle bagtanker, og det skal vise sig at komme til at koste dem dyrt.

  Mentale spændinger
  Historien er fuld af Stephen Kings utrolige, mentale spændinger, men filmatiseringens kvaliteter ligger først og fremmest i det grundige og velovervejede kameraarbejde, der ikke går på kompromis - og som forstærker de trængte stemninger.

  Symbolladet tyngde
  Der er meget mindeværdige scener af en sjælden symbolladet tyngde - alle forstærket af det flotte skuespil, som især Sissy Spacek, hendes vanvittige mor Piper Laurie og den omsorgsfulde lærerinde, Betty Buckley, sørger for. Med flot og kontrastmættet musik af Pino Donaggio.  Anmeldt i 2004 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1976, USA, Gyser, Teenagere, 93 min.

  Dansk titel: Carrie
  Instr: Brian De Palma Prod: Brian De Palma, Paul Monash Manus: Lawrence D. Cohen Baseret på: roman af Stephen King Foto: Mario Tosi Klip: Paul Hirsch Mus: Pino Donaggio
  Priser
  • AAN - Bedste skuespillerinde (Spacek)
  • AAN - Bedste birolleskuespillerinde (Laurie)
  • GG-N - Bedste birolleskuespillerinde (Laurie)