Bad Boys (1983)

  En utilpasset teenager med en kriminel løbebane i Chicago havner i ungdomsfængsel.


  UNG MAND I KNIBE

  + PLUS: scenografi | fængselsscener | spil | 80'er-tidsbillede
  -MINUS: overdrivelser undergraver troværdigheden

   

  En rigtig flot præstation af 23-årige Sean Penn, et overbevisende scenografisk arbejde og en generelt troværdig ung-mand-i-knibe-og-ungdsomsfængsel-stemning sender Rick Rosenthals "Bad Boys" ud over stepperne fra første scene.

   

  Teenager på afveje

  Her møder vi Penns utilpassede teenager Mick O'Brien, der turer Chicago med kammeraten Carl - hele tiden på jagt efter lette penge. Det er beskidte tricks, der bliver brugt, herunder også skarpladte guns, og da alt på et tidspunkt går helt galt, ender Mick i ungdsomsfængsel.

   

  Tremmeruskeriets udfordringer

  Nu starter udfordringerne først for alvor. For på sådan en ungdomsinstitution hersker der selvsagt hierarkier, vold og trusler om en bend over-rusketur. Har Mick det, der skal til for at klare skærene, og hvordan håndterer han den uundgåelige konfrontation med arkefjenden fra livet på den anden side af tremmerne?

   

  Vellykket skildring

  "Bad Boys" synes at have gjort forarbejdet og researchen godt. I hvert fald er langt det meste af skildringen fra tilværelsen blandt unge kriminelle vellykket - selvfølgelig med dyk og udsving, særligt når overdrivelserne ind imellem undergraver troværdigheden.

   

  Fine interaktioner

  Mellem beton og jern i ungdsomsfængslet udvikler der sig en række fine interaktioner, hvad enten de bunder i vold, eller som i tilfældet Mick/Horowitz - venskab. De to cellekammerater, om end meget forskellige, knytter bånd i et meget velspillet parløb.

   

  80'er-typiske detaljer

  Blandt filmens voksne er Reni Santoni den mest markante. Han er udmærket som drengenes supervisor på en meget vanskelig opgave. Bill Contis musik fylder lige i overkanten, med klassisk søde temaer. Og så er det skønt at gå på opdagelse i alle de meget 80'er-typiske detaljer filmen igennem.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  1983, USA, Drama, Krimi, Thriller, Fængselsfilm, Teenagere, 104 min.

  Dansk titel: Bad Boys
  Instr: Rick Rosenthal Prod: Robert H. Solo Manus: Richard Di Lello Foto: Bruce Surtees, Donald E. Thorin Klip: Antony Gibbs Mus: Bill Conti