La femme Nikita (1990)

  En meget socialt utilpasset kvinde får en uventet ekstra chance som "samfundets tjener", efter at hun ellers var mere eller mindre dømt til døden.


  TJU-BANG MED KANT

  En vaskeægte Luc Besson-film - lidt i stil med den senere Léon (1994) - men alligevel helt sin egen. "La femme Nikita" er djærv og farvestrålende actionkrimi, der ikke skeler til hverken det politisk korrekte eller deciderede genreskabeloner.

   

  Ikke samfundets bedsteborger

  Den unge kvinde, der kalder sig Nikita, er ikke en af det franske samfunds bedsteborgere. Hun er tværtimod af den type, der gerne skyder både godt- og politifolk for at fremme sin egen (og bandens) anarkistiske dagsorden.

   

  Skrig, vræl og bid

  Da hun bliver nappet af "myndighederne", er det da også med skrig, vræl, bid og dét, der er værre. Modstanden mod systemet er iboende i den flamboyant-utilpassede Nikita, men det er måske netop det, som samfundet søger?

   

  En uventet chance

  I hvert fald får Nikita en helt uventet chance. Man har lagt mærke til hendes helt enestående evner med guns og næver, og dét kan man jo passende udnytte i diverse lejemorderopgaver - hun er jo alt andet lige blevet skånet fra de evige græsmarkers sprøjte...

   

  Benhård kerne

  Besson iscenesætter med en pæn portion ironisk distance til plottet, der ellers har en benhård kerne af fysisk og psykisk terror. Det former en særegen - og ind imellem lige tanden for visuelt og lydmæssigt støjende - filmoplevelse, der dog overlever på sit gå-på-mod og meget flot koreograferede action.

   

  Møgirriterende pragt

  Mindre troværdigt står et forelskelses-sidetema, selvom det samtidig tjener som en perspektivering på hele affæren Nikita som lejemorder-projekt. Anne Parrilaud præsterer i al sin møgirriterende pragt ganske enestående - selvom det kan virke lidt mærkeligt, at hårdkogt en babe har let til tårer.

   

  Bombastisk musik

  Der er også fint modspil fra flere biroller, og så man bare leve med Éric Serras møg-bombastiske underlægningsmusik. Ladt alene er den ganske fermt komponeret, men som film-lydtapet er den for udspartlende.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1990, Frankrig, Italien, Action, Thriller, 117 min.

  Dansk titel: Nikita
  Instr: Luc Besson Manus: Luc Besson Foto: Thierry Arbogast Klip: Olivier Mauffroy Mus: Éric Serra
  Priser
  • GG-N - Bedste udenlandske film