Fluerne på væggen (2005)

  En ung filminstruktør skal filme en dokumentar om en succesrig kommune og dens borgmester, men der gemmer sig et hav af hemmeligheder.


  DRÅBEN I BÆGERET

  Meget muligt Åke Sandgrens bedste film ved siden af dogme-herligheden Et rigtigt menneske (2001), der også var Sandgrens seneste film. "Fluerne på væggen" går målrettet efter at sættes svingninger i thriller-genren på danske præmisser, og det lykkes i det store og hele rigtig flot.

   

  Utilpasset rastløs

  Den fortjent Bodil-belønnede Trine Dyrholm spiller den unge - og kan vi vist godt sige, lidt utilpasset rastløse - filminstruktør My Larsen, der får til opgave at skabe en dokumentarfilm om en succesrig dansk kommune og dens borgmester, Lars Brygmanns Svend Balder.

   

  Filmer alt og alle

  Med sin helt egen "faste metode" går My til opgaven uden blusel: Hun filmer ganske enkelt alt og alle, konstant med videokameraet på skulderen. Således får hun jo det hele med, upåagtet at det irriterer de fleste. Men med denne metode står det også snart klart, at kommunens ledelse gemmer på nogle alvorlige hemmeligheder.

   

  Dråben i bægeret

  Sideløbende med at My bliver klar over malurten i bægeret, forelsker hun sig i borgmesteren, og de to indleder et forhold. Måske er det dråben, der får malurts-bægeret til at flyde over for Svend Balders økonomidirektør, Kurt Ravns Arne Thorsen.

   

  Kvikt konstrueret

  Åke Sandgrens eget manuskript er meget kvikt konstrueret - med de højest belagte (og overraskende) godbider gemt til sidst. Den energiske fortællestil, der hele tiden veksler mellem Mys håndholdt-grynede hjemmevideo og filmens "egen" flue-på-væggen-fotografering, giver filmoplevelsen afveksling og er i det hele taget forfriskende.

   

  Fornemt personificeret

  Gengivelsen af kommunens ikke helt stuerene topstyring og dens slagsider er rå - fornemt personificeret af Lars Brygmann og særligt Kurt Ravn. Sidstnævnte får en ganske særlig brik i det tiltagende nervepirrende filmunivers - og er troværdig i det velafbalancerede thriller-klimaks.

   

  Skæmmende musik

  Noget skæmmende er deværre den alt for anvendte underlægningsmusik, der - selvom den i vid udstrækning er trukket tilbage fra filmens forgrund - i høj grad dikterer stemningerne.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2005, Danmark, Thriller, Drama, 92 min.

  Dansk titel: Fluerne på væggen
  Instr: Åke Sandgren Prod: Thomas Heinsen Manus: Åke Sandgren Foto: Erik Molberg Hansen Klip: Kasper Leick Mus: Kaare Bjerkø
  Priser
  • BD - Bedste skuespillerinde (Dyrholm)
  • RB - Bedste klipning
  • RB-N - Bedste instruktør
  • RB-N - Bedste musik
  • RB-N - Bedste skuespillerinde (Dyrholm)
  • RB-N - Bedste fotografering
  • RB-N - Bedste birolleskuespiller (Ravn)
  • RB-N - Bedste manuskript
  • RB-N - Bedste film