Næste stop paradis (1980)

  En ældre enke havner på alderdomshjem, hvor hun møder en jævnaldrende mand. Kan kærligheden få lov at blomstre, før det er for sent?


  KÆRLIGHED UDEN ALDER

  Jon Bang Carlsen tager her kærligt fat i en aldersgruppe, der i 1980 sjældent var overrepræsenteret på film. I hvert fald ikke når det gjaldt de bærende roller. Nemlig de gamle, nærmere bestemt Karen Lykkehus' Dagmar, der efter at have faret forvirret rundt i gadebilledet bliver placeret på et alderdomshjem.

   

  Svært ved at finde sig til rette

  Her har hun svært ved at finde sig til rette, men måske er der et gnist af håb, da hun møder den jævnaldrende "indsatte", Preben Lerdorff Ryes Hjalmar. I hvert fald begynder de to at kredse kærligt om hinanden - hvis de da ellers får lov at personalet og de øvrige gamle.

   

  Svær indledning

  "Næste stop paradis" blev bl.a. rost for sin fine indføring i det akavede tomrum, som Dagmar Larsen befinder sig i i filmens begyndelse. Her benytter Jon Bang Carlsen sig af en nærmest syret, fragmentarisk-ustruktureret fortællestil, og det er faktisk ikke filmens heldigste del. For man har svært ved at blive grebet - og det er så absolut meget vigtigt i anslag og opbyggende fase.

   

  Vokser med opgaven

  Der er også i filmens svært tilgængelige indledende faser en langt mere udtalt anvendelse af Gunner Møller Pedersens skingre underlægningsmusik. Men heldigvis vokser filmen betragteligt med opgaven, da først Dagmar er havnet på alderdomshjemmet.

   

  Livets sidste stop

  Nu begynder der at komme både struktur og perspektivering på "livets sidste stop" med udgangspunkt i de mange skøre situationer og personligheder på alderdomshjemmet. Det er i høj grad lykkedes Bang Carlsen at få fine præstationer ud af de gamle med særligt betagende glimt fra Knud Lang og Ole Larsen.

   

  For ufokuseret

  Karen Lykkehus modtog en Bodil for sin hovedrollepræstation, og der er da også rigtig skønne optakter til noget af det helt rigtige mellem hende og Preben Lerdorff Rye, men helt ind til kernen får hun ikke lov til at komme, hertil forbliver historien for ufokuseret.

   

  Fesne tilbageblik

  Det bunder bl.a. i de tilbageblik, som filmen jævnligt kaster os tilbage i. Her skal vi - lidt fesent - følge Dagmar som purung, hvor hun møder et cirkus på landet og byder sig til som barm-visende cirkusprinsesse og møder dværgen Orlando.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  1980, Danmark, Drama, Romantik, 91 min.

  Dansk titel: Næste stop paradis
  Instr: Jon Bang Carlsen Prod: Gunnar Obel Manus: Jon Bang Carlsen, Sven Holm Foto: Alexander Gruszynski Klip: Kasper Schyberg Mus: Gunner Møller Pedersen
  Priser
  • BD - Bedste skuespillerinde (Lykkehus)