The Staircase (2004)

  En krigsveteran og forfatter må igennem mange års retsligt mareridt, beskyldt for at have slået sin kone ihjel. Er han skyldig?


  BEGAVET DOKUMENTARISME

  Sjældent har retssalsdramatik været så nervepirrende og begavet strikket sammen - og så tilmed med en sag fra den virkelige verden. Et fransk filmhold følger den amerikanske forfatter Michael Peterson, fra forberedelserne til en stor rettsag og mange år gennem tiden.

   

  Retsligt helvede

  Da Peterson finder sin kone for foden af trapperne og ringer 911, har han ingen anelse om, hvilket retsligt efterspil og helvede, der venter ham. Der er nemlig meget delte meninger om, hvorvidt konens fald var et uheld, eller om Peterson er gerningsmand og dermed morder.

   

  På meget tæt hold

  Dokumentarserien følger Peterson og dele af hans familie på meget tæt hold gennem både den opslidende retssag - og under mere private forhold. Serien og dens twists and turns skal opleves uden forhåndsafsløringer, men det kan nævnes, at nervepirringen og vanviddet ingen ende vil tage.

   

  I tvivl om udfaldet

  Som tilskuer er man flere gange i tvivl om Petersons uskyld eller mangel på samme, og dokumentaren tager ikke parti, selvom den følger Peterson og hans dedikerede forsvarsteam. Vi er fluer på væggen og lærer Michael Peterson temmelig godt at kende. Derfor lever man også mere og mere retssals- og nervedramaet sammen med ham, snarere end blot på underholdningens niveau.

   

  Neutral dokumentarisme

  Der er ikke ret meget hokus pokus over den dokumentariske tilgang, og begivenhederne er udtalt fritaget for underlægningsmusik - undtagelsen er det gennemgående (og smukt perspektiverende) cellotema, der velafmålt giver det virkelige livs drama en ekstra dimension.  Anmeldt i 2019 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2004, Frankrig, Dokumentar, Biografi, Retssalsdrama, 629 min.

  Dansk titel: Døden på trappen
  Instr: Jean-Xavier de Lestrade Prod: Allyson Luchak, Denis Poncet, Matthieu Belghiti Manus: Jean-Xavier de Lestrade, Nathalie Sobania Foto: Isabelle Razavet; Pierre Milon Klip: Scott Stevenson; Jean-Pierre Bloc; Sophie Brunet; Adam Lichtenstein Mus: Jocelyn Pook; Joel Goodman
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation