The Last King of Scotland (2006)

  En ung skotsk læge tager på eventyr i Uganda og er pludselig diktatoren Idi Amins personlige læge - og rådgiver.


  DEN NAIVE LÆGE

  Efter en både historisk og narrativt interessant start kammer Kevin Macdonalds biografiske Idi Amin-film over i et sandt ragnarok af pinlig og forudsigelig Hollywood.

  Eksotiske drømme
  Det er den virkelige historie om den skotske læge, Nicholas Garrigan, der som nyuddannet drømmer om eksotiske eventyr og sådan rent tilfældigt vælger at rejse til Uganda.

  En blød start
  Efter en blød start på et udkantssygehus havner han pludselig i kløerne på landets nye diktator, Idi Amin, og det bliver begyndelsen på en form for venskab.

  En naiv læge
  Hvad den naive læge ikke indser fra begyndelsen er, at Amin bestemt ikke er typen, man ønsker at ligge i ske med. Og nu kan det vise sig umuligt at vriste sig fri igen - og flygte hjem mod Skotland.

  Højdramatisk udvikling
  Anthony Dod Mantle fotograferer episk og skarpt, ingen tvivl om at instruktøren har villet forme en storfilm til det helt brede lærred. Stilen kommer også i stigende grad til at matche den højdramatiske udvikling: lægen der stående boller en af diktatorens koner er en svært fatal handling, der ifølge instruktøren kræver solid underlægningsmusik.

  Ufrivilligt komisk
  Det bliver efterhånden alt sammen mere eller mindre ufrivilligt komisk, og selv Forest Whitakers Oscar- og Golden Globe-belønnede karakteristik af Idi Amin havner i det tiltagende klæbrige net af pløret melodramatik.
   

  Gumpetunge valg

  James McAvoys portræt af den ekstraordinært skotsktalende Nicholas Garrigan udvikler sig også i en retning, hvor man mest af alt har lyst til at tage kvælertag på ham - men også han er sagesløs i filmens gumpetunge narrative valg.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2020

  Fakta om filmen

  2006, Storbritannien, Biografi, Drama, Historie, 121 min.

  Dansk titel: The Last King of Scotland
  Instr: Kevin Macdonald Prod: Lisa Bryer, Andrea Calderwood, Charles Steel Manus: Peter Morgan, Jeremy Brock Foto: Anthony Dod Mantle Klip: Justine Wright Mus: Alex Heffes
  Medvirkende
  • Et angiver en særlig god præstation
  • Et angiver en særlig dårlig præstation
  Priser
  • AA - Bedste skuespiller (Whitaker)
  • GG - Bedste skuespiller (Whitaker)