The Monuments Men (2014)

  En gruppe amerikanske kunsteksperter trækker i soldatertøjet for at redde en række kunstskatte i de døende måneder af 2. verdenskrig.


  KUNSTENS ÅNDEDRÆT

  George Clooneys femte film som instruktør går i kødet på de kunstskatte, som nazisterne grådigt samlede under krigen og ikke frivilligt afleverede tilbage til rette ejermand.

  Kunsten skal reddes
  En gruppe amerikanske kunsteksperter trækker således i soldateruniformer på mission i Europa i de døende måneder af krigen: så mange som muligt af de stjålne skatte skal reddes, før det er for sent.

  Savner fokus
  Stjernespækket og (kunst)historisk interessant kan det ærgre lidt, at tilgangen hos Clooney & co. savner både historisk vingesus og narrativ fokus.

  For mange strenge
  "The Monuments Men" spiller på for mange strenge - her er både krigens gru, nazismens arrogance, amerikansk patriotisme og kunsthistorisk stringens; alt sammen pakket i en lovlig fjoget distance, hvor kammeratskabet mere end noget andet udgør den flossede røde tråd.

  Pjattet jargon
  Der er slet ikke kød nok på de enkelte figurer til, at den pjattede jargon og tilsvarende afvæbnende komediemusik afføder andet end stærk undren.

  Potentielt sprængfarlig
  Men det er tydeligvis dagsordenen, at filmens potentielt sprængfarlige plot, hvor man ser masser af både spændende og hårrejsende udviklingsmuligheder for sig, skal være suppe-steg-og is snarere end symfoni.

  Fritvsævende stemning
  Trods den ærgerligt fritsvævende stemning indeholder Clooneys film en række historisk vellykkede scener, hvor krigen og kunstens åndedræt sættes i perspektiv. Det er således en lærerig rejse krydret med pletvis mindeværdige stereotyper. De kendte stjerner spiller alle pænt - uden overhovedet at levere noget ud over det sædvanlige.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2014, USA, Tyskland, Krigsdrama, 118 min.

  Dansk titel: Monumenternes mænd
  Instr: George Clooney Prod: George Clooney, Grant Heslov Manus: George Clooney, Grant Heslov Baseret på: bog af Robert M. Edsel & Bret Witter Foto: Phedon Papamichael Klip: Stephen Mirrione Mus: Alexandre Desplat