The Next Karate Kid (1994)

    En dygtig karateinstruktør tager en utilpasset, forældreløs teenagepige under sine vinger. Sammen kan de muligvis finde melodien.


    SLAG I LUFTEN

    Sammenhængende film:
    The Karate Kid (1984)
    The Karate Kid, Part II (1986)
    The Karate Kid, Part III (1989)

    The Next Karate Kid (1994)

     

    Fem år efter tredje kapitel i den oprindelige "Karate Kid"-franchise forsøgte man sig plumpt med endnu en efterfølger - denne gang med en teenagepige i hovedrollen som karateføl. Det kom der et temmelig kejtet, men ikke helt håbløst resultat ud af. For selvom manuskriptet er ubehjælpsomt, er budskabet alligevel - tja, sødt.

     

    Balance i tilværelsen

    Teenageren Julie har det svært. Hun er forældreløs, hendes bedste ven er en vingeskudt rovfugl, og de seje drenge på skolen vil allerhelst mobbe sig vej til en tur i hendes selvklippede denimshorts. Men så møder Julie den gode gamle japaner Miyagi. Han får hurtigt planer om at give Julie balance i tilværelsen. Metoden er karate!

     

    Uundgåelig sukkersødme

    "The Next Karate Kid" fungerer bedst i første halvdel, mens dramaet endnu er relativt uspoleret af de mange uundgåelige sukkersøde (karate-)krumspring. Her er Hilary Swank - i en af sine allertidligste roller - faktisk ganske charmerende og ægte, og den tidlige karateoplæring har sine fine scener.

     

    Tårer i øjnene

    Snart vamler filmen dog over sine bredder, og det er helt forventeligt. Komplet med masser af slow motion-karatetricks, hvor Julie får sat de dumme drenge på plads, og gode gamle Miyagi får tårer i øjnene ved synet af sine nye reservedatter i den (udfordrende!) kjole, han har købt til hende i dameforretningen - på øjemål!

     

    Våde gader - og øjne

    Det er den legendariske fotograf László Kovács, der står bag kameraet - og det kan mærkes, at der er styr på teknikaliterne (især at alle gaderne er kunstvandet for at give et bedre skær i billederne!) Bill Contis musik drøner derudad fra stort set ende til anden, mens hænder og sjæle mødes i den yndige morale.



    Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    1994, USA, Drama, Action, Teenagere, 107 min.

    Dansk titel: The Next Karate Kid
    Instr: Christopher Cain Prod: Jerry Weintraub Manus: Mark Lee Foto: László Kovács Klip: Ronald Roose Mus: Bill Conti
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation