Här har du ditt liv (1966)

  En 16-årig ung mand kæmper for at finde sit ståsted i tilværelsen i Nordsverige i tiden under 1. verdenskrig.


  MAGELØS BILLEDMAGI

  Jan Troells spillefilmsdebut fandt den relativt uprøvede og uskolede instruktør midt i et enormt projekt, hvis lige svensk film ikke havde set til dato. Troell fik på baggrund af sin halvtimelange fiktions-kortfilm "Uppehåll i myrlandet" umiddelbart efter tilbud om at dreje en spillefilm - i samme stil.

   

  Lyrisk funderet

  Efter nogen overvejelser faldt valget på et romanforlæg af Eyvind Johnson. "Romanen om Olof" var vægtig og lyrisk funderet, og Troell blev tiltalt af forfatterens filmiske sprog og de mange muligheder for at omsætte sprogets lyrik og underfundigheder til levende billeder.

   

  En vej i livet

  "Här har du ditt liv" blev filmens titel. Teenageren Olof Perssons liv, vel at mærke. Han forsøger at finde sit ståsted i et Nordsverige i tiden omkring 1. verdenskrig. Olof kommer omkring talrige småjobs - med større eller mindre succes. Men fælles for alle oplevelserne er, at knægten kommer et skridt nærmere at kende sin vej i livet.

   

  Relativt fragmentarisk

  Filmens stil er relativt fragmentarisk og mindre episk, end dens knap tre timers spilletid lægger op til. Oprindeligt var filmen tænkt som endnu længere, men Troell klippede den til. Det særlige ved filmens handling er de mange enkeltstående elementer af livserfaring, centreret omkring Olofs skiftende jobs.

   

  Sværmerisk og drømmende

  Anslaget er en enestående lyrisk indføring i stil og stemning, ført af det sværmeriske og drømmende fra bogen. I Troells iscenesættelse klogt decimeret til svag farvetone med urolig fugl på udvisket baggrund.

   

  Perfekt stiliseret

  Efter et kvarters tid stabiliserer filmens tone sig, og en mere elegant enkel fortælletil tager over. Troells egne sort/hvide billeder er perfekt stiliseret, uden at de på nogen måde er gennemført perfektionistisk komponeret. Det åbner for en legefuld og positivistisk tilgang til historien, og det kan mærkes.

   

  Veloplagte store svenskere

  Flere af de mest mindeværdige scener er improviseret - og mange af filmens skuespillere i små roller er veloplagte store svenske navne som Allan Edwall, Max Von Sydow, Gunnar Björnstrand og Per Oscarsson.

   

  Ro og ægthed

  Der hersker hele tiden ro og ægthed over filmen, hvis klare røde tråd er "meningen med livet" - indrammet af Troells fortryllende billeder, fabelagtige klipning og enestående sans for lys, detalje og nærvær.

   

  Nuanceret hovedrollepræstation

  Unge Eddie Axberg er filmens varemærke, og han præsterer meget troværdigt og nuanceret i hovedrollen, der skal så meget igennem. Fine scener med spirende drift og forelskelse afdramatiseres af følt og kærligt samspil.

   

  Velvalgt minimalisme

  Erik Nordgrens instrumentalmusik tager ofte udgangspunkt i et svensk folketema og er for harmonika og/eller fløjte. Ind imellem ønsker man sig mere stilhed til at færdiggøre de enkelte stemninger til perfektion, men musikkens minimalisme er alligevel velvalgt.

   

  En biografsucces

  "Här har du ditt liv" blev en meget stor biografsucces og har stadig i dag stor betydning for mange svenskere som dén enestående stemningsmættede hjemstavns-film, den er.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1966, Sverige, Drama, Historie, Teenagere, 169 min.

  Dansk titel: Her har du dit liv
  Instr: Jan Troell Prod: Bengt Forslund Manus: Bengt Forslund, Jan Troell Baseret på: roman af Eyvind Johnson Foto: Jan Troell Klip: Jan Troell Mus: Erik Nordgren
  Priser
  • BERLIN - C.I.C.A.E. Award
  • BERLIN - C.I.D.A.L.C. Award
  • BERLIN - Interfilm Award
  • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominering
  • GULDB - Bedste instruktør