Single White Female (1992)

  En kvinde averterer efter en room mate. Men da hun endelig finder en kandidat, skal denne snart vise sig at have roterende fis i kasketten.


  SKABELON-THRILLER

  Pænt stiliseret - fotograferet af Luciano Tovoli - men helt gennemsyret tomt forudsigelig thriller à la gammeldags 90'er-Hollywood. To af tidens babes støder sammen i et plot, hvor usandsynligheder og overdrivelser står på nakken af hinanden. Har vi set det før? Unægtelig. Og også en hel del mere overbevisende.

   

  To kvinder under samme tag

  Bridget Fondas Allison Jones er en nyslået Single White Female. Kæresten er blevet taget med snabelen nede i (kage)dåsen, så nu har Allison den rustikke New York-lejlighed helt for sig selv. Derfor averterer hun efter en værelseskammerat, og efter talrige auditions lykkes den endelig at finde en egnet kandidat - i form af Jennifer Jason Leighs genert-mærkelige Hedra Carlson.

   

  Ingen normal kvinde

  Langsomt begynder det at blive tydeligt, at Hedra vist ikke er nogen helt normal ung kvinde. Kan det virkelig passe, at hun er endnu en af disse Stalkers Gone Seriously Crazy på amerikansk film? Ja, det kan det - og Allison får sin sag for, efterhånden som Hedra viser sine hvæssede kløer.

   

  Standard-pakken

  "Single White Female" har virkelig ikke meget at byde på ud over standard-pakken af mentalt vanvid i sød indpakning, Rutinerede Barbet Schroeders iscenesættelse vidner i hvert fald ikke om ambitioner ud over skabelonen, og resultatet er en thriller, der trods de mange actionmættede overdrivelser nærmere keder end underholder.

   

  Skabelonen følges

  Der er rigelig underlægningsmusik gennem hele filmen. Af den tapetserende art, hvor der konstant er sving i strygerne i baggrunden, som om den uhyggelige "overraskelse, der lurer" har behov for at blive yderligere understreget. Skuespillet følger skabelonen - altså helt uden overraskelser eller nuancer.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1992, USA, Drama, Thriller, 108 min.

  Dansk titel: Enlig pige søger
  Instr: Barbet Schroeder Prod: Barbet Schroeder Manus: Don Roos Baseret på: roman af John Lutz Foto: Luciano Tovoli Klip: Lee Percy Mus: Howard Shore