Reversal of Fortune (1990)

  En mand mistænkes for at være skyldig i sin kones livslange koma.


  NÆRVED DOKUMENTARISK

  "Reversal of Fortune" er et nærved dokumentarisk drama, der er fortalt i et iltert og opslugende tempo. Jeremy Irons spiller hovedrollen som Claus von Bülow, en stenrig amerikaner med en markant britisk accent, Glenn Close er hans kone, Sunny von Bülow, en besværlig og indesluttet personlighed.

  Forhadt "morder"
  Da Sunny er gået i sin anden koma, en koma hun tilsyneladende ikke kommer ud af igen, beskyldes Claus for at være "morder". De fleste hader i forvejen manden, så der er ikke mange, der vil tro på hans historie.
   

  En ambitiøs jøde

  Men så hyrer Claus advokaten Alan Dershowitz, en ambitiøs jøde, der har et helt hold studerende advokater med sig til at klare det tekniske. Det tager lidt tid, før alle kan acceptere at tale Claus' sag, men efterhånden begynder de fleste at tro hans historie.

  Øje for dokumentarisk stil
  Instruktør Barbet Schroeder har et øje for den dokumentariske stil, og han formår at gøre udviklingskurven ualmindelig spændende med vedvarende "action".
   

  Delikate sekvenser

  Han instruerer skuespillerne perfekt, (Jeremy Irons vandt en Oscar). Anslaget er et af filmens mest delikate sekvenser, to lange scener, først et fra en helikopter langs kysten og siden ind på et hospital, hvor en dør bliver åbnet, og man præsenteres for Sunny von Bülow, der ligger i koma.

  Tænker højt
  Her introducerer hun os for sin mand (hun tænker højt) og sit hus og giver os sin variant af historien. Filmen slutter på samme måde.

  Pragtfuldt spil
  Jeremy Irons spiller pragtfuldt, men Glenn Close om muligt bedre. Hendes rolle er ret lille, men meget krævende og udfordrende. I rollen som Claus' advokat ses Ron Silver, og han spiller meget troværdigt i samtlige minutter. En solid film med seriøs underholdning.  Anmeldt i 1993 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1990, USA, Japan, Storbritannien, Drama, Biografi, Mystik, 120 min.

  Dansk titel: Frikendt?
  Instr: Barbet Schroeder Prod: Edward R. Pressman, Oliver Stone Manus: Nicholas Kazan Foto: Luciano Tovoli Klip: Lee Percy Mus: Mark Isham
  Priser
  • AA - Bedste skuespiller (Irons)
  • AAN - Bedste instruktør
  • AAN - Bedste manuskript
  • GG - Bedste skuespiller (Irons)
  • GG-N - Bedste film
  • GG-N - Bedste instruktør
  • GG-N - Bedste manuskript