Pengene eller livet (1982)

  En arkitekt med hjerteproblemer nægter både at lægge sin usunde livsstil om - og at samarbejde med en åleglat entreprenør.


  FINE TAKTER

  Ikke en Henning Carlsen-film, der går over i historien som alle tiders mest balancerede. Men "Pengene eller livet" er alligevel noget helt for sig, og om ikke andet er filmen i hvert fald betragteligt hævet over middelstandard, både hvad angår plot og teknisk udførelse.

   

  Usund livsstil

  Dick Kaysø har en sjælden hovedrolle som arkitekten Claus Worm, der har rod både i privat- og arbejdslivet. Selvom Ole Ernsts læge, Dr. Weber, råder Worm til både at kvitte smøgerne og alkoholen, klør Worm ufortrødent på med sin usunde livsstil.

   

  Slibrige konspirationsteorier

  Worm er også svært glad for kvinder, men han får en ekstraordinær udfordring i at håndtere kæresten Suzannes sorg: Hun har i længere tid rendt rundt i et limbo omkring sine forældres mystiske forsvinden, og nu er Worm ved at optrevle omstændighederne med nogle slibrige konspirationsteorier.

   

  Slibrig entreprenør

  Teorierne væver sig omkring Ole Thestrups slibrige entreprenør, Schønnemann - en mand, Worm bestemt ikke har lyst til at samarbejde med, selvom det kunne betyde fast arbejde for hele den trængte tegnestue langt ud i fremtiden.

   

  80'er-stemningsfilm

  Som 80'er-stemningsfilm fungerer "Pengene eller livet" ret overbevisende. Plottet er spændingsdrevet med et twist af krimi, men det er allermest i beskrivelserne af hverdagens små og store svingninger, at Carlsen lykkes.

   

  Ikke decideret prangende

  Spillet er ikke decideret prangende, men Dick Kaysø er habil i den dominerende hovedrolle, med en lang række relativt anonyme biroller omkring sig. Helt ubegribeligt modtog Ghita Nørby en Bodil for sin birollepræstation som Worms ekskone (hun er på lærredet i omtrent et minut!) Det må have været Nørbys tur..

   

  Fænomenalt fotograferet

  Med syret og alternativ musik af Jimmy Giuffre - og fænomenalt fotograferet af talentfulde Claus Loof. Hér højnes filmoplevelsen flere trin gennem en rig og kreativ optik, der aldrig løber tør for idéer.

   

  Ganske særlig tone

  Filmen er ikke helt igennem letløbende, men stil og tone er ganske særlig, og som sådan værd at fremhæve - selvom de meget forskellige temaer i historien stritter lidt vel rigelig i flere retninger.  Anmeldt i 2018 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  1982, Danmark, Drama, Krimi, 94 min.

  Dansk titel: Pengene eller livet
  Instr: Henning Carlsen Manus: Henning Carlsen Foto: Claus Loof Klip: Lizzi Weischenfeldt Mus: Jimmy Giuffre
  Priser
  • BD - Bedste birolleskuespillerinde (Nørby)