The Drop (2014)

  Da en gruppe røvere nakker $5000 fra en bar, hvor New Yorks kriminelle dumper større pengebeløb, havner den indadvendte bartender Bob i et spil på liv og død.


  FINE NUANCER

  "The Drop" blev James Gandolfinis sidste film og er samtidig en hæderlig New York-krimi, selvom handlingen flirter lovligt meget med ekstremer.

  Kendt forfatter
  Manuskriptet er skrevet af Dennis Lehane, kendt for sine romanforlæg til blockbusters som Mystic River (2003) og Shutter Island (2010), begge film der er kandiserede og krukkede: Således er "The Drop" en på papiret eller omformet til stjerner en dobbelt så vellykket film som de langt mere kendte ovennævnte.

  Indadvendt bartender
  Det er historien om den indadvendte bartender, Bob Saginowski, der egentlig gerne bare vil passe sin bar sammen med fætter Marv, men bliver fanget i New Yorks kriminelle baner, da han er tvunget til at deponere større pengebeløb i transit, såkaldte money drops.

  Normal hverdag?
  Hverdagen bliver endnu farligere, efter at baren er blevet røvet, og Bob og Marv nu er i politiets søgelys. Men Bob prøver at få en normal hverdag til at fungere.

  En dør på klem
  Blandt andet blødes det hele lidt op af, at han har fundet en hundehvalp i en affaldsbeholder - hvilket åbner en dør på klem til en potentiel flirt med affaldsbeholderens ejer.

  Flere ansigter
  "The Drop" har flere ansigter og fungerer afgjort bedst på de jordnære handlingselementer: Bob og Marv i samtale, den nuttede hundehvalps opblødende effekt, den potentielle kærlighedshistorie.

  Bølle-stereotyper
  Mere betændt og alt for klichémættet er kriminalplottet med bølle-stereotyper og overdrevne udviklinger (endda med en helt uventet twist hen imod slutningen). Der er samtidig en tendens til mere klister på fortællestilen, bl.a. ærgerligt meget underlægningsmusik.

  Fine nuancer
  Tom Hardy underspiller udtalt men ikke uden charme, og Gandolfinis sidste rolle har fine nuancer, særligt i scenerne uden for bar- og krimimiljøet. Noomi Rapace gør en pæn figur som Bobs flirtende hundeveninde.

  Stilrent
  Alt i alt en lidt ujævn men også stilren filmoplevelse, i de fineste scener med hjertet helt på rette sted og med høj underholdningsværdi.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2021

  Fakta om filmen

  2014, USA, Krimi, Drama, Dyr på film, 106 min.

  Dansk titel: The Drop
  Instr: Michaël R. Roskam Prod: Peter Chernin, Dylan Clark, Mike Larocca Manus: Dennis Lehane Foto: Nicolas Karakatsanis Klip: Christopher Tellefsen Mus: Marco Beltrami, Raf Keunen