Kak ya provel etim letom (2010)

    En meteorolog og en assistent passer en vejrstation i komplet isolation på en ø langt ude i det Arktiske Ocean, da en radiomeddelelse skaber uro og angst.


    ULTIMATIV ISOLATION

    Langt væk hjemmefra: "Kak ya provel etim letom" fortæller mesterligt sit fortættede drama på nærværets og naturens præmisser.

    I et jerngreb
    Det er en filmoplevelse, der bliver ved med at overraske, samtidig med at fortællestilens ærlighed fastholder tilskueren i et jerngreb.

    Ultimativ isolation
    På en ø langt ude i det Arktiske Ocean passer meteorologen Sergey sammen med assistenten Pavel en vejrstation. De bor sammen i mange måneder i den ultimative isolation, og deres eneste kontakt med omverdenen er gennem den skrattende radio.

    Anstrengt forhold
    Mændenes forhold kan bedst betegnes som anstrengt. Der bliver ikke talt meget, og Sergey har kort line, når Pavel ikke lever op til forventningerne.

    En ubehagelig besked
    Mens Sergey er væk i nogle dage for at fange fisk, modtager Pavel en ubehagelig besked på radioen, men han kan ikke få sig selv til at fortælle Sergey den.

    Blandt sultne isbjørne
    Da Sergey endelig finder ud af de alvorlige nyheder hjemmefra, kommer hans raseri først for alvor til udtryk, og Pavel er nu jaget vildt i et utaknemmeligt landskab blandt sultne isbjørne.

    Mørk & markant
    Filmen er mørk og markant - en affotografering af mændenes indbyrdes forhold i de ugæstfri omgivelser. Her er ingen formildende omstændigheder i fortællestilen: inddragelsen af isolationen i form af naturen er slet og ret genial.

    Uafrystelig intensitet
    Her er scener af uafrystelig intensitet, både hverdagen i det gudsforladte træhus i de fantastisk smukke omgivelser, og den mere rå uhygge da Pavel og Sergey for alvor kommer i krise.

    Stemninger fastholdes
    Instruktør Aleksey Popogrebskiy fastholder sine stemninger i en lang række åndeløst smukke indstillinger, hvor dramaet og dets perspektiveringer er overladt til tilskuerens egen fantasi.

    Bjergrigt ingenmandsland
    Det former en filmlyrik, der omslutter og betager med sit ærlige visuelle udtryk og lydbillede: lange scener i bjergrigt ingenmandsland - og filmen er fritaget for musik (på nær en lille håndfuld meget diskrete dybe toner - og musikken i Pavels høretelefoner).

    Sammenbidte protagonister
    Både Grigoriy Dobrygin og Sergey Puskepalis formidler de sammenbidte protagonister med en dybt troværdig gnist udi både vrede, afmagt, angst og frustration. En film helt uden sidestykke.



    Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
    © Philm.dk 1992-2024

    Fakta om filmen

    2010, Rusland, Psykologisk drama, Thriller, 130 min.

    Dansk titel: How I Ended This Summer
    Instr: Aleksey Popogrebskiy Prod: Roman Borisevich, Sergey Chilyants, Aleksandr Kushaev Manus: Aleksey Popogrebskiy Foto: Pavel Kostomarov Klip: Ivan Lebedev Mus: Dmitry Katkhanov
    Medvirkende
    • Et angiver en særlig god præstation
    • Et angiver en særlig dårlig præstation
    Priser
    • BERLIN - Silver Berlin Bear: Bedste skuespiller (Dobrygin)
    • BERLIN - Silver Berlin Bear: Bedste skuespiller (Puskepalkis)
    • BERLIN - Silver Berlin Bear: Outstanding Artistic Achievement
    • BERLIN-N - Golden Berlin Bear-nominerint