Cinema Verite (2011)

  En amerikansk familie tilbydes hovedrollen i en reality-tvserie og får sin sag for med et kamera i nakken døgnet rundt.


  ET KAMERA I NAKKEN

  Sandhedens fjernsyn: I 1971 blev reality tv (eller sæbeoperaen) opfundet med programmet "An American Family". Her fulgte et lille kamerahold for første gang en helt almindelig amerikansk familie i tykt og tyndt.

  En tv-revolution
  Denne "revolutionerende" begivenhed er her fint og nøjagtigt genskabt i en stjernespækket tv-produktion, hvor Diane Lane og Tim Robbins gør det ud for fru og hr. Loud.

  Fluen på væggen
  Familien Loud blev i starten af 70’erne genstand for produceren Craig Gilberts opmærksomhed. Han fandt familien oplagt som centrum for en "dokumentarserie", hvor kameraet skulle være fluen på væggen i deres hverdag.

  Et kamera i nakken
  Familien Loud takkede ja, men efterhånden stod det klart, at dét at have et kamera i nakken døgnet rundt kan være temmelig stressende. Fru Loud forstår dog også at udnytte situationen til sin egen fordel, da hun endelig tager sig sammen til at begære skilsmisse på baggrund af mandens mange sidespring.

  Sprødt tidsbillede
  "Cinema Verite" er ikke alene et sprødt tidsbillede, filmen evner også at udtrække de essentielle slagsider ved reality-genren. Alt i alt er resultatet overbevisende og velkoreograferet med fine tekniske finesser, der linker metafilm og film gnidningsfrit sammen.

  Herlige karakterstudier
  Bedst blandt skuespillerne er Diane Lane, der favner alt fra dyb smerte til tv-fremprovokeret overflade, men også Tim Robbins og James Gandolfini er herlige karakterstudier, i hver deres ende af mandetype-skalaen.

  Ud af skabet
  Thomas Dekker giver den gas som sønnen Lance Loud, der virkelig levede bøsselivet meget åbent og blev en rollemodel for skabsbøsser til at springe ud.

  En ordentlig røvfuld musik
  Der er en ordentlig røvfuld musik til at skylle begivenhederne ned med - så man får munden lovligt fuld. Men de tidstypiske rock og rul-numre sætter trods alt alligevel fint en flamme mere under tidsbilledet, særligt da de udspringer af filmens handling.  Anmeldt i 2015 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2024

  Fakta om filmen

  2011, USA, Drama, Homoseksuelt tema, 86 min.

  Dansk titel: Cinema Verite (tv)
  Instr: Shari Springer Berman Prod: Karyn McCarthy Manus: David Seltzer Foto: Affonso Beato Klip: Sarah Flack, Robert Pulcini Mus: Rolfe Kent
  Priser
  • GG-N - Bedste tv-film
  • GG-N - Bedste skuespillerinde (Lane)
  • GG-N - Bedste skuespiller (Robbins)