Big Game (2014)

  En 13-årig, finsk dreng på vildtjagt i manddommens tjeneste får sig lidt af en overraskelse, da den amerikanske præsident pludselig dumper ned fra himlen.


  STOR OPFINDSOMHED

  + PLUS: bjerglandskaber | idé | energi | spil
  -MINUS: overdrivelserne står i kø

   

  Klassisk eventyr-action i forfriskende ny ramme. Denne brirtisk/finsk/tyske koproduktion har 13-årige Oskari i hovedrollen. Han er netop sendt ud i vildmarken af sin ambitiøse far. Der er nemlig tradition i det nordfinske for, at sønner sendes på alene-vildtjagt i ødemarken, når de fylder 13.

   

  En sløj jagt

  Det går sløjt for Oskari, og de vilde dyr viser sig ikke. Til gengæld får han sig lidt at en overraskelse, da den amerikanske præsident pludselig dumper ned fra himlen i en topsikret kapsel - forhistorien til denne usandsynlighed har vi fået malende beskrevet, idet toptunede terrorister har planlagt nedskydningen af Air Force One længe.

   

  Benene på nakken

  Nu er præsidenten overladt til Oskari - meget langt fra civilisationen. Men da terroristerne snart får færten af parret, er det med at få benene på nakken, og her kan det være en fordel både at kende ødemarken og være søn af en rigtig jæger.

   

  Markant fremdrift

  Filmens fremdrift er markant, og tiden flyver af sted. På en og samme tid er "Big Game" rå, voldsom og næsten uegnet for unge og barnlige sjæle. Først og fremmest er humoren dog bærende, og den fører filmen elegant og let hen over alle de klassiske faldgruber. Resultatet er en top-underholdende og betagende alternativ filmoplevelse.

   

  Forfriskende perspektiv

  Man trækker gerne på skuldrene ad usandsynlighederne, netop fordi de er så humoristisk gengivet. Og med en 13-årig dreng i hovedrollen får vi også et nyt og forfriskende perspektiv på genren. Onni Tommila udfylder denne rolle pænt, ligesom der er overraskende funklende præstationer fra etablerede navne som Samuel L. Jackson, Ray Stevenson og Jim Broadbent - alle tilsyneladende smittet af filmens ekstreme energi.

   

  Smukke bjerglandskaber

  Optaget i Tyskland, nærmere bestemt Garmisch-Partenkirchen, skaber filmen en illusion om et meget højbjerget Nordfinland. De smukke billeder er i høj grad energi-tilførende og bringer eventyret op på det høje niveau, det befinder sig på. Juri og Miska Seppäs filmmusik er svulstig og helt igennem Hollywood'sk - og for meget stort orkester (hele symfoniorkstrets besætning er tilmed krediteret.)  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2022

  Fakta om filmen

  2014, Finland, Eventyr, Action, Teenagere, Komedie, 90 min.

  Dansk titel: Big Game
  Instr: Jalmari Helander Prod: Will Clarke, Petri Jokiranta, Andy Mayson, Jens Meurer Manus: Jalmari Helander Baseret på: historie af Petri Jokiranta Foto: Mika Orasmaa Klip: Iikka Hesse Mus: Juri Seppä; Miska Seppä