The Lost City of Z (2016)

  En britisk eventyrer finder på en rejse til Amazonas jungle beviser på en hidtil ukendt civilisation. Men kan han overbevise det etablerede forskersamfund?


  EN EVENTYRERS BEGÆR

  Stort anlagt biografisk/eventyrligt/historisk drama om eventyreren og den opdagelsesrejsende Percy Fawcett, der på en ekspedition til Amazonas jungle i 1920 gør en række banebrydende fund.

   

  Hånlige tilråb

  Fawcett mener nu som den første at kunne bevise, at der hér har eksisteret en hidtil ukendt civilisation. Men hans teori vækker ikke meget andet end hånlige tilråb i det hjemlige forskermiljø, så hvis Fawcett vil bevise noget endeligt, må han selv stable det hele på benene. Da alt på det nærmeste er lagt på hylden, viser sønnike pludselig interesse, og far og søn giver det et forsøg mere.

   

  Forudsigelig drejning

  I James Grays iscenesættelse tager eventyret hurtigt en meget forudsigelig drejning. Faktisk er eventyret til at overskue, for både det indre drama i Fawcetts situation og det ydre, konkrete, sydamerikanske skinner ikke nok igennem de mange lag af narrative elementer. 

   

  Strømlinet og kedeligt

  I stedet udvikler "The Lost City of Z" sig til en strømlinet, pæn, veldrejet men også kedelig film, hvor epikken aldrig helt kommer i blomst. Jovist, der er scener af en vis forførende junglestemning, og der er spil af passabel karat. Men ikke mere end det, og det er klart vanskeligt at se sig rigtig varm på filmprojektet.

   

  Højtbelagt

  Anvendelsen af klassisk musik fungerer nogenlunde, men den blandes i alt for høj grad sammen med Christopher Spelmans temmelig uinspirerede originalmusik. I det hele taget havde man gerne hørt og set meget mere til det vilde liv på naturens præmisser, men Gray serverer herlighederne så højtbelagt, at filmoplevelsen mister gassen, før den rigtig forsøges antændt.  Anmeldt i 2017 af Tobias Lynge Herler
  © Philm.dk 1992-2023

  Fakta om filmen

  2016, USA, Eventyr, Historie, Drama, Biografi, Teenagere, 141 min.

  Dansk titel: The Lost City of Z
  Instr: James Gray Prod: Dede Gardner, James Gray, Dale Armin Johnson, Anthony Katagas Manus: James Gray Baseret på: bog af David Grann Foto: Darius Khondji Klip: John Axelrad; Lee Haugen Mus: Christopher Spelman